Een coronavaccin dat het afweersysteem specifiek instrueert om T-cellen aan te maken in plaats van antistoffen, geeft een goede bescherming in een muismodel. Dat schrijven onderzoekers van het LUMC in Nature Communications.
De onderzoekers toonden aan dat een vaccin dat specifiek CD8-T-cellen stimuleert, muizen heel goed beschermt tegen een anders dodelijke coronavirusinfectie. Mits ze 3 keer worden gevaccineerd. Vaccins gefocust op T-cellen lijken bovendien beter bestand tegen nieuwe virusvarianten en de verwachting is dat ze langer beschermen dan de huidige coronavaccins.
Voor deze studie hebben immunoloog Ramon Arens en collega’s een peptidevaccin gemaakt. Het bevat een heel klein gedeelte van het spike-eiwit dat specifiek herkend wordt door CD8-T-cellen. Vooral na de derde vaccinatie zagen de onderzoekers een enorme toename in het aantal CD8-T-cellen. Na deze derde vaccinatie zaten de T-cellen ook in de longen van muizen, waardoor het coronavirus bij binnenkomst meteen wordt aangevallen.
Deze resultaten bieden vooral hoop voor mensen met een verzwakt afweersysteem. De onderzoekers bestuderen nu de rol van T-cellen in de huidige mRNA-vaccins en willen er achter komen of het nieuwe vaccin ook bij mensen werkt. Hiertoe zijn samenwerkingen met bedrijven gestart, in de hoop uiteindelijk een vaccin op de markt te brengen.
Bron: