In het Maastricht UMC+ kunnen onderzoekers dankzij een nieuwe techniek live in kaart brengen welke gassen darmbacteriën produceren.
In speciale fermentatiekamers hebben onderzoekers sensoren geplaatst die niet alleen iemands ademgassen meten, maar ook de darmgassen, zoals methaan, waterstof en waterstofsulfide. Tot nu toe kon de werking van darmbacteriën alleen worden onderzocht via ontlasting.
Een Maastrichts onderzoeksteam, dat onder leiding staat van prof. dr. Ellen Blaak, gebruikt de kamers om de invloed van verschillende typen vezels op de darmbacteriën te bestuderen. Deelnemers aan de studie verblijven 2 keer 36 uur op een fermentatiekamer. Tijdens een van de twee verblijven nemen ze extra vezels in bij hun maaltijd. De onderzoekers kunnen via schermen live zien hoe de darmbacteriën op de maaltijden reageren. Ze kijken ook naar verschillen tussen deelnemers met en zonder een voorstadium van diabetes type 2. De onderzoekers hopen aanknopingspunten te vinden voor voedingsinterventies die zijn afgestemd op de persoonlijke stofwisseling.
De eerste resultaten van de studie worden in mei 2025 verwacht. Nieuwe inzichten naar aanleiding studies zoals deze kunnen helpen om obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en mentale gezondheidsproblemen beter te begrijpen, en hopelijk te voorkomen en behandelen.
Bron: