De kwaliteit van endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie (ERCP) uitgevoerd in Nederlandse centra voldeed aan vijf van de zes geëvalueerde ESGE-prestatie-indicatoren. De resultaten van deze studie laten zien dat het verplicht registreren van ERCP’s waardevolle inzichten geeft in het ERCP-prestatieniveau.
De European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) en United European Gastroenterology publiceerden in 2018 prestatie-indicatoren voor ERCP. Al sinds januari 2016 zijn alle endoscopisten in Nederland verplicht om alle ERCP-procedures te registreren in een nationale kwaliteitsregistratie.
Dit onderzoek had als doel om slagingspercentages van ERCP-procedures na de invoering van de verplichte registratie te onderzoeken en deze te vergelijken met die van de ESGE-prestatie-indicatoren. De studie werd uitgevoerd op basis van gegevens uit een multicenter endoscopiedatabase, waaruit data uit 2019 en 2020 werden geanalyseerd.
Maten die voor de ESGE geëvalueerd konden worden, waren het percentage succesvolle canulaties van de galweg bij patiënten met een intacte papil van Vater; succesvolle stentplaatsingen bij een galwegobstructie lager gelegen dan de leverhilus en volledige steenextracties (bij galstenen < 10 mm).
In totaal werden gegevens over 5.295 ERCP’s uitgevoerd in 11 centra geanalyseerd. Deze ERCP’s hadden een overall slagingspercentage van 89,1%. Canulatie van de galweg bij patiënten met een intacte papil van Vater was succesvol bij 90,3% in niet-academische ziekenhuizen en bij 92,4% in academische centra. Dat laatste betekent dat het doel voor academische centra van 95% niet werd behaald. Slagingspercentages voor stentplaatsing bij een galwegobstructie onder de leverhilus waren 97,0% in niet-academische- en 98,2% in academische centra. Tot slot was de verwijdering van galstenen succesvol bij 97,9% in beide typen centra.