3 april 2024 was het zover. Ik moest aantreden voor ‘de Europese toets’, oftewel ‘European Specialty Examination in Gastroenterology and Hepatology (ESEGH)’.1 Onder de aios is deze toets berucht en gevreesd. Het wordt vooral gezien als een zeer strenge, stugge, Britse aangelegenheid.
De Europese toets is een lange toets (2x 3 uur met totaal 200 vragen), met zeer specifieke vragen over bijvoorbeeld de basisprincipes van fysiologie en pathologie, voornamelijk gebaseerd op Britse richtlijnen en met zeer strenge examenregels (je wordt zo ongeveer gefouilleerd vooraf, videobewaking, geen eten of drinken tijdens de toets (nog geen slokje water)).2,3 Omdat we onze eigen Nederlandse voortgangstoets hebben, wordt vaak de toegevoegde waarde van deze Europese toets in twijfel getrokken.
Na mijn eigen ervaring met de ESEGH, heb ik mij verdiept in de opzet en achtergrond ervan. Ik ging in gesprek met iemand met expertise op dit gebied: Alexandra Langers. Zij is MDL-arts in het LUMC en onder andere universitair docent aan de Universiteit Leiden, lid van het divisiebestuur van divisie 2 waaronder de bachelor geneeskunde valt, lid van de European Board of Gastroenterology and Hepatology (EBGH) en lid van de Question Writing group die betrokken is bij het opstellen van de vragen van de ESEGH.
Wat is de achtergrond van de ESEGH?
“De toets is van oorsprong een Britse kennistoets. Het is verplicht in de UK om deze toets te halen, anders mag je niet aan het werk als MDL-arts. Voor alle andere specialismen geldt overigens hetzelfde in de UK. Het is dus een strikt format, wat al jaren bestaat. De EBGH is hierbij aangesloten en zo is uiteindelijk de ESEGH ontstaan. Het doel is 1 uniforme kennistoets op MDL-gebied voor heel Europa.”
Hoe wordt de toets samengesteld?
“Er zijn vaste onderwerpen, met een vast aantal vragen per onderwerp (figuur 1).4 Dit is gebaseerd op het ‘Blue book’. Dat is een curriculum dat is samengesteld door de EBGH om een zo uniform mogelijke opleiding te creëren in heel Europa. Het samenstellen van de toets is jaarlijks een heel proces, waarbij het over 3 lagen gaat. Deze lagen bevatten zowel leden van de Britse federaties, als de EBGH. De leden van de Question Writing Group schrijven jaarlijks zo’n 10 vragen: vragen per eigen expertisegebied, aangepast aan de recentste Europese richtlijnen (en dus niet Britse richtlijnen!). Alle nieuwe vragen bediscussiëren wij 1 keer per jaar uitgebreid met deze groep en vragen worden zo nodig aangepast. Goedgekeurde vragen komen in de vragenbank. Er blijven ook altijd oude vragen in de vragenbank. Vragen die niet meer up-to-date zijn worden verwijderd. Dit is dus een enorme vragenbank. De Examining Board kiest uiteindelijk 200 vragen uit deze bank. De Standard Setting Group bepaalt de moeilijkheidsgraad per vraag. Er worden ook altijd een aantal oude vragen hergebruikt, waarvan de moeilijkheidsgraad en het scoringspercentage dus al bekend is. De slagingsscore is altijd +/- 60% en is gebaseerd op de gemiddelde score van alle deelnemers.”
Wat vind je van deze Britse manier van toetsing?
“ESEGH bevat enkel multiplechoicevragen met verplicht 5 antwoordopties. In de Nederlandse manier van toetsing is het geven van 5 opties niet verplicht, het mogen er ook 3 zijn, als het 3 goede, gelijkwaardige opties zijn. Daarnaast wordt de moeilijkheidsgraad van de vraag bepaald aan de hand van de zogenaamde Angoff-methode. Er wordt door de Standard Setting Group per vraag ingeschat welk percentage de vraag goed zal beantwoorden, van de kandidaten die de toets nét zouden halen. In de UK werken ze al van oudsher met deze manier van toetsing en zij zijn overtuigd van deze manier van toetsing.”
Waarom is deelname voor Nederlandse aios verplicht, terwijl er geen resultaatverplichting is?
“Bij de ESEGH is er geen inzagerecht of de mogelijkheid tot het aantekenen van bezwaar voor deze toets. Dit komt omdat zij de vragenbank ontzettend streng bewaken. In Nederland moet je deze rechten hebben bij een toets. Daarom kan het halen van de toets vooralsnog simpelweg niet verplicht worden.”
Hoe ik de toets uiteindelijk heb gemaakt? Tsja… Had ik mijzelf er maar zo in verdiept vóór het maken van het examen, want ik heb de toets helaas niet gehaald…
Cijfers uit 2022
In 2022 waren er 480 deelnemers aan de toets, waarvan 148 uit de UK. Het slagingspercentage van Nederlanders was bijna 60% (in 2021 was dit ongeveer 90%) en het slagingspercentage onder deelnemers uit de UK was 64%.
Deelnemers uit de UK scoorden het best in de categorie ‘voeding’ (69,9% correct beantwoord) en het slechtst in ‘overig’ (59,1%), terwijl niet Europese deelnemers (wereldwijd) juist het slechtst scoorden op ‘voeding’ (57,3%) De overige Europese deelnemers (zonder UK) scoorden het best in ‘galwegen’ (71%).1
Referenties:
- https://www.thefederation.uk/examinations/european-specialty-examination-gastroenterology-hepatology.
- Domislovic V, Krznaric Z, Heinrich H. Young GI angle: European Specialty Examination in Gastroenterology and Hepatology exam: Tips and tricks. United European Gastroenterol J. 2023;1-4.
- Cremers I, Pisani A, Majerović M, et al. European Specialty Examination in Gastroenterology and Hepatology examination — improving education in gastroenterology and hepatology. World J Meta‐Anal. 2020;8:41-7.
- https://www.thefederation.uk/sites/default/files/uploads/ESEGH%20Blueprint_0.pdf.