De groei van YoungEHA

Delen via:

Dr. M.N. (Mandy) Lauw, internist-hematoloog in het Erasmus MC, was de laatste 3 jaar voorzitter van YoungEHA, de commissie voor early career professionals van de European Hematology Association (EHA). Nu haar termijn erop zit, heeft ze weer meer tijd om zich te richten op onderzoek naar trombose bij hematologische maligniteiten, zoals het verkleinen van het risico op trombose bij volwassenen met acute lymfatische leukemie.

YoungEHA is in 2013 tot stand gekomen met het doel de jonge professionals in de hematologie, zowel op het gebied van onderzoek als patiëntenzorg, een stem te geven binnen EHA. “We zijn er niet alleen voor medisch studenten, PhD-studenten en hematologen in opleiding, maar ook voor de jonge klaren en PI’s die net zelfstandig starten in de hematologie”, vertelt Lauw. “Juist dat zijn de jaren waarin steun ontbreekt, bijvoorbeeld om onderzoek van de grond te krijgen. Ook maken we ons hard voor inclusiviteit, door te zorgen dat voldoende beurzen gaan naar jonge hematologen in landen waar het instapniveau wat lager is.”

Gesprekspartner

Lauw was sinds 2019 commissielid van YoungEHA en is de afgelopen 3 jaar voorzitter geweest. “In die 3 jaar hebben we een flinke professionaliseringsslag gemaakt en is de commissie uitgegroeid tot een vaste gesprekspartner binnen en buiten EHA”, vertelt ze. “We hebben een vaste aanwezigheid en stemrecht gekregen in de EHA Boardvergaderingen. Zo kunnen we de diversiteit in programma’s die door EHA worden ontwikkeld en needs van early career professionals in commissies en programma’s beter waarborgen. Ook kunnen we ervoor zorgen dat bij congressen en andere meetings niet alleen gevestigde hematologen, maar ook de jongere generatie vertegenwoordigd is als spreker of chair. Het recente congres liet zien dat dit laatste steeds beter lukt.” Verder zijn contacten opgezet met traineecommissies van andere medische associaties (ASH, EBMT, ISTH, ESMO) en jongerenvertegenwoordigers van nationale hematologieverenigingen. 

Een van de mijlpalen was dat Lauw tijdens EHA2024 de YoungEHA Best Abstract Awards mocht uitreiken namens de YoungEHA committee. “Eerder gebeurde dit niet door iemand van YoungEHA en daarmee ging een belangrijk moment om meer naamsbekendheid te genereren verloren”, vertelt ze. “Nu hebben we de tijd gekregen om te vertellen wat YoungEHA is en waar het voor staat, in de grote zaal waar nog niet alle aanwezigen deze commissie goed kennen. Dat heeft enorm geholpen voor onze zichtbaarheid.”

Grote betrokkenheid

Onder jonge hematologen en onderzoekers is de belangstelling voor YoungEHA en de mogelijkheden voor actieve bijdragen binnen EHA sterk toegenomen, stelt Lauw. “Dat merkten we toen we 4 nieuwe commissieleden nodig hadden en 111 aanmeldingen kregen”, vertelt ze. “En ook toen we als onderdeel van EHA2024 een event organiseerden gericht op mentorschap voor carrièreontwikkeling. Binnen een week hadden we 150 aanmeldingen.”

YoungEHA heeft dus een enorme groei doorgemaakt, concludeert ze. “Je merkt ook bij de EHA Board dat er veel meer bewustwording en bereidheid is gekomen om mee te denken over onze belangen”, zegt ze. “Om iets te doen tegen de koudwatervrees die er eerder was, heb ik duidelijk gemaakt hoe blij de board mag zijn dat jongere collega’s zich inzetten voor EHA. Die boodschap is overgekomen, er is nu veel meer oog voor de belangen van de volgende generatie.”

Het recente EHA-congres markeerde het einde van haar voorzitterschap. Ze heeft dit nu overgedragen aan de Britse hematoloog in opleiding Nuno Borges.

Trombose bij acute lymfatische leukemie

Tijdens EHA2024 hield Mandy Lauw een lezing over de preventie van trombose bij volwassenen met acute lymfatische leukemie (ALL): “De resultaten van een prospectieve trombose side-study1 van de HOVON-100 trial waarvoor ik als PhD-studente al de eerste opzet maakte.” Ze vervolgt: “De incidentie van trombose bij ALL is 20 tot 30%, met vooral een hoog risico tijdens de eerste inductiecyclus van de behandeling. Er is geen consensus over de optimale manier voor preventie. We wilden weten of toediening van tromboseprofylaxe met intermediaire dosis van low-molecular-weight heparine, LMWH, dit risico kon verkleinen. Helaas was dit niet het geval. We zagen dat het aantal trombosegevallen gelijk bleef, en bij oudere patiënten lijkt toediening van LWHM zelfs mogelijk negatief uit te pakken. Dat was teleurstellend.”

Het feit dat het een prospectieve single-arm studie was, heeft mogelijk tot bias geleid. “Misschien is LMWH ook niet het meest geschikte middel omdat het antitrombine nodig heeft, wat weer verlaagd wordt door PEG-asparaginase in de ALL-behandeling”, vertelt ze. “En mogelijk hebben patiënten de behandeling niet gekregen uit angst voor bloedingen. We onderzoeken daarom de mogelijkheden om een gerandomiseerde klinische trial te doen, samen met buitenlandse collega’s.”

In het verlengde van haar lezing verzorgde Lauw tijdens EHA2024 ook een educational over de uitdagingen bij behandeling van kankergerelateerde trombose. “Hierin heb ik enkele zaken aangestipt waarover we in de dagelijkse praktijk nog onduidelijkheden hebben”, zegt ze. “In de eerste plaats over hoe het best om te gaan met het hoge risico op bloedingen en recidief trombose bij kanker, en de vraag of we niet meer moeten sturen op het verhoogde bloedingsrisico bij trombose en kanker. Daarnaast vormen trombocytopenie en drug-drug interacties belangrijke uitdagingen bij kanker en trombose. Ook heb ik enkele unmet needs geadresseerd.” 

Unmet needs

“In de eerste plaats over het gebrek aan goede studies en guidance and guidelines over trombose bij hematologische maligniteiten. Eigenlijk baseren we ons beleid hiervoor volledig op extrapolatie van solide tumoren. Trombose bij hematologische maligniteiten is de focus van mijn onderzoekslijn, in het Erasmus MC en ook internationaal. Het voordeel is dat ik deze patiënten ook zelf behandel op beide gebieden, dus dat geeft me de ideale positie om dit te onderzoeken.

Een tweede unmet need heeft betrekking op de vraag hoe moet worden omgegaan met kanker en trombose op plaatsen waar dit minder vaak voorkomt, zoals sinus- of buikvenetrombose, een andere focus van mijn eigen onderzoek. Een derde ging over de behandeling met antistolling bij patiënten in de palliatieve fase van hun behandeling, een vierde over of dosisreductie van antistolling kan worden toegepast bij de langetermijnbehandeling van kankergerelateerde trombose. Over deze onderwerpen is beperkte literatuur beschikbaar.”

Referentie:

  1.  EHA Library – The official digital education library of European Hematology Association (EHA) (ehaweb.org) Low-Molecular-Weight Heparin Does Not Prevent Venousthromboembolism In Adults With Newly Diagnosed Acutelymphoblastic Leukemia; Prospective Side-Study Of The Hovon-100trial (Abstract: S325)

 

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Voedingsstatus bij patiënten met AML tijdens intensieve chemotherapie

nov 2024 | Leukemie, MDS

Lees meer over Voedingsstatus bij patiënten met AML tijdens intensieve chemotherapie

Europese studie met in huis geproduceerde CAR T-cellen

nov 2024

Lees meer over Europese studie met in huis geproduceerde CAR T-cellen

Fase I-studie wijst op doorbraak in behandeling grootcellig B-cellymfoom

nov 2024

Lees meer over Fase I-studie wijst op doorbraak in behandeling grootcellig B-cellymfoom

Prestigieuze Early-Career award voor onderzoek naar transfusies bij te vroeg geboren baby's

nov 2024

Lees meer over Prestigieuze Early-Career award voor onderzoek naar transfusies bij te vroeg geboren baby's

Efanesoctocog alfa als profylaxe bij kinderen met ernstige hemofilie A

nov 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Efanesoctocog alfa als profylaxe bij kinderen met ernstige hemofilie A

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

AIHA: Diagnostiek en Management van Auto-Immuun Hemolyse

4 nov 2024

Lees meer over AIHA: Diagnostiek en Management van Auto-Immuun Hemolyse

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

21 mei 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Vertraagde eliminatie van hoge dosering methotrexaat. Een nefrologisch probleem of oncologisch noodgeval?

Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

29 feb 2024 om 20:00 | Leukemie, Lymfoom

Lees meer over Targeted therapy binnen de hematologie: welke BTKi voor wie?

ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

27 sep 2023 om 20:00 | Benigne hematologie

Lees meer over ITP zorg: kan het anders?
Pathofysiologie, diagnostiek en behandeling

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

zondag 8 dec 2024 t/m woensdag 11 dec 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

EAHAD in ORANJE 2025

donderdag 6 feb 2025 van 18:00 tot 21:45

Lees meer over EAHAD in ORANJE 2025

Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

AML-Podcastserie

jul 2020

Lees meer over AML-Podcastserie

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie special CAR T

nov 2024

Lees meer over MedNet Hematologie special CAR T

MedNet Hematologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-05

MedNet Hematologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-04

MedNet Hematologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-03

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05

MedNet Hematologie 2023-04

aug 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-04