Bij het inplannen van een coloscopie zou rekening gehouden moeten worden met individuele en werkgerelateerde eigenschappen van de patiënt. Een gesplitste dosis voor darmvoorbereiding, pijnloze procedure en het tegengaan van gastro-intestinale symptomen kan de impact van een colonoscopie op de werkproductiviteit minimaliseren.
Veel patiënten die een coloscopie moeten ondergaan hebben een baan en de coloscopie zou de werkproductiviteit kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door gemiste werkdagen en/of een verminderde efficiëntie. Onderzoekers uit Italië zochten uit welke impact een coloscopie heeft op de werkproductiviteit en welke factoren hier invloed op hebben.
Hiervoor voerden zij een prospectieve, observationele, multicenterstudie uit in 10 ziekenhuizen. Over 1.137 patiënten, die om uiteenlopende redenen een coloscopie moesten ondergaan, werd data verzameld, waaronder patiëntkarakteristieken, werkproductiviteit, symptomen en omstandigheden voor, tijdens en na de procedure. Uitkomsten die bestudeerd werden, waren verstoring van het werk door de voorbereiding van de procedure, absentie en verminderde prestatie op het werk na de procedure. In totaal rapporteerde 30,5% van de patiënten ten minste 1 van deze uitkomsten te hebben ervaren.
Uit de analyses bleek dat een verminderde prestatie op het werk samenhing met het schema voor de darmvoorbereiding (volledige dosis op de dag van de procedure versus gesplitste dosis: gecorrigeerde odds ratio (OR) 4,04; 95%-BI 1,43-11,5), een hoge symptoomscore tijdens de darmvoorbereiding (OR 3,21; 95%-BI 1,15-8,95) en pijn tijdens de procedure (OR 2,47; 95%-BI 1,40-4,35). Bij meer werkuren en bij minder ‘comfortabele’ banen kwam vaker absentie voor (p voor trend = 0,06) en vaker een verminderde prestatie op het werk (p voor trend = 0,01), net als bij gastro-intestinale symptomen voor en na de coloscopie.