Het microbioom is in tien jaar tijd een enorm populair onderwerp van onderzoek geworden. Er verschijnen steeds meer publicaties over de invloed ervan op huidziekten als atopische dermatitis, acne en rosacea. Dermatoloog Hok Bing Thio van het Erasmus MC Rotterdam gaf een inkijkje in de laatste inzichten van de bacteriebevolking en hun invloed op psoriasis.
Link met psoriasis
Psoriasis is een systemische immuunziekte die niet alleen de huid aandoet, maar ook komt met comorbiditeit op het gebied van cardiovasculaire en metabole aandoeningen en een verhoogde kans op depressie. De persoonlijke betrokkenheid van Thio begon met een publicatie uit 2014 dat de link laat zien tussen enerzijds een reductie van tolerogene strengen zoals verschillende lactobacili, bifidobacteria en F. prausnitizii en anderzijds een expansie van ontstoken bacteriën en schimmel 1.
Disbalans in darmen
Inmiddels is er meer bekend. Studies naar het microbioom van de huid bij patiënten met psoriasis laten een trend zien naar een relatief verhoogde overvloed van streptokokken en een verlaagd niveau van propionibacteriën. Daarnaast is in het microbioom van de darmen de ratio van firmicutes en bacteroidetes verstoord en zijn actinobacteriën relatief ondervertegenwoordigd 2.
Index met biomarkers
Het microbioom in de darmen heeft vervolgens interactie met het microbioom van de huid. Dat zorgt ervoor dat de patiënt ziek wordt. De Nederlandse onderzoekster Hester Eppinga heeft good guys en bad guys geïdentificeerd: De beschermende faecalibacterium prausnitzii worden bij psoriasis onderdrukt, terwijl de levels met E.coli-bacteriën juist zijn verhoogd 3. Dit heeft geleid tot een index met vier biomarkers (F. prausnitzii, de twee fylogroepen en E.coli) 4.
Rol van voeding
Tot slot kan selectieve modulatie van microbioom de effectiviteit van medische behandelingen vergroten en de bijwerkingen afzwakken 5. Een volgende stap in onderzoek is om te onderzoeken wat de rol is van het toevoegen van ‘goed’ microbioom aan het dieet, zoals faecalibacterium prausnitzii of bijvoorbeeld Akkermansia muciniphila 6, om het darm-microbioom te ondersteunen. Er is al bewijs voor de negatieve rol van koffie en zout en de positieve rol van omega 3 vetzuren (vette vis), capsacaïne (rode peper), resveratrol (rode wijn), kurkuma en chocolade 7.
Referenties
1. Eppinga, H. Konstantinov S.R., Peppelenbosch M.P., Thio H.B. (2014). The microbiome and psoriatic arthritis, Curr Rheumatol Rep.
2. Thio H.B. (2018). The Microbiome in Psoriasis and Psoriatic Arthritis: The Skin Perspective. J Rheumatol Suppl. Jun;94:30-31
3. Eppinga H., Sperna Weiland C.J., Thio H.B., van der Woude C.J., Nijsten T.E., Peppelenbosch M.P., Konstantinov S.R. (2016). Similar Depletion of Protective Faecalibacterium prausnitzii in Psoriasis and Inflammatory Bowel Disease, but not in Hidradenitis Suppurativa. J Crohns Colitis
4. Lopez-Siles M. et al. (2017). Faecalibacterium prausnitzii: from microbiology to diagnostics and prognostics. The ISME Journal.
5. Benhadou, F., Mintoff, D., Snebert, B. Thio, H.B. (2018). Psoriasis and Microbiota: a systematic review. Diseases.
6. Cani, P.D. and De Vos, W.H. (2017). Next-Generation Beneficial Microbes: The Case of Akkermansia muciniphila. Front Microbiol.
7. Dahan S., Segal Y., Shoenfeld Y. (2017). Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Nat Rev Rheumatol.