De (on)mogelijkheden van ctDNA-analyse bij patiënten met colorectaal carcinoom

Circulerend tumor-DNA (ctDNA) is een veelbelovende biomarker voor de diagnostiek bij colorectaal carcinoom. Zo lijkt de analyse van ctDNA toegevoegde waarde te hebben bij de vroege detectie, de opsporing van meetbare restziekte, de behandelkeuze en de monitoring van de behandelrespons. Moleculair bioloog dr. Remond Fijneman (Nederlands Kanker Instituut, onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam) vertelt uitgebreid over de mogelijkheden en uitdagingen van ctDNA-analyses bij patiënten met colorectaal carcinoom. “Inmiddels bieden ctDNA-analyses fantastische mogelijkheden voor de diagnostiek!”

De analyse van celvrij tumor-DNA dat circuleert in het bloed van kankerpatiënten (ctDNA) wordt steeds vaker gebruikt om het gedrag van tumoren te voorspellen en targets voor doelgerichte behandelingen in kaart te brengen. Dit ctDNA bestaat gewoonlijk uit losse DNA-fragmenten van 150 tot 200 basenparen waarvan de hoeveelheid in het bloed sterk afhankelijk is van het type tumor en de uitgebreidheid van de ziekte. “Het detecteren van ctDNA in het celvrije DNA kan op verschillende manieren, zoals door de detectie van specifieke mutaties of methyleringsveranderingen of door de analyse van fragmentlengtes. Welke techniek het geschiktst is, hangt af van de klinische toepassing. Zo kan de analyse van fragmentlengtes in celvrij DNA mogelijk geschikt zijn voor de vroege detectie van kanker, terwijl de detectie van tumorspecifieke mutaties met whole genome sequencing relevant kan zijn voor selectie van een doelgerichte behandeling. Toekomstig onderzoek zal de klinische toepasbaarheid en kosteneffectiviteit van de verschillende technieken nog moeten uitwijzen”, aldus Remond Fijneman.

Potentiële toepassingen

Hoewel de analyse van ctDNA bij patiënten met colorectaal carcinoom nog niet wordt toegepast in de dagelijkse praktijk, biedt het tal van diagnostische mogelijkheden tijdens verschillende fasen van het ziekteproces. Bijvoorbeeld om de kans op een recidief na chirurgie te voorspellen. Fijneman: “Ondanks behandeling krijgt 15 tot 30% van de patiënten met stadium II- of III-colorectaal carcinoom een recidief, terwijl minstens 50% van de patiënten kan worden genezen met chirurgie zonder adjuvante chemotherapie.1 De aanwezigheid van ctDNA blijkt een goede biomarker voor meetbare restziekte en is veelbelovend om de kans op een recidief te voorspellen.” Zo laat onderzoek bij patiënten met stadium II-colorectaal carcinoom zien dat het wel of niet geven van adjuvante chemotherapie op basis van de aan- of afwezigheid van ctDNA resulteert in een verminderd gebruik van deze chemotherapie zonder dat dit de recidiefvrije overleving negatief beïnvloedt.2 “De kans op een recidief bij colorectaal carcinoom is meer dan 90% wanneer ctDNA wordt gedetecteerd. De uitdaging is om het overgrote deel van patiënten die een recidief krijgen daadwerkelijk te detecteren met de analyse van ctDNA”, aldus Fijneman.

Daarnaast zijn er nog veel meer ontwikkelingen rond de klinische toepasbaarheid van ctDNA bij colorectaal carcinoom. Zo is analyse van ctDNA veelbelovend om CT-scans te vervangen in de follow-up bij gemetastaseerde ziekte. Verder biedt het detecteren van specifieke mutaties in het ctDNA mogelijkheden voor het selecteren van patiënten voor doelgerichte therapie en het identificeren van resistentiemechanismen. “Bij colorectaal carcinoom is anti-EGFR-therapie bijvoorbeeld niet effectief als er een KRAS-mutatie aanwezig is. Momenteel gebeurt de selectie van patiënten voor deze therapie op basis van een weefselbiopt, maar in de toekomst gaan we steeds meer over op ctDNA-analyse voor dit soort vraagstukken. Bovendien kun je door het sequencen van genen in het ctDNA ook testen op verschillende resistentiemutaties die tijdens de behandeling kunnen ontstaan”, vertelt Fijneman.

Onderzoek

Alleen al in Nederland lopen er op dit moment meerdere onderzoeken naar de waarde van ctDNA-analyse bij colorectaal carcinoom. Het merendeel van deze studies wordt gefaciliteerd door het Prospectief Landelijk CRC (PLCRC)-cohort waarin klinische gegevens, patiëntgerapporteerde uitkomsten en lichaamsmaterialen van patiënten met colorectaal carcinoom worden opgeslagen.3

“Een voorbeeld van een studie die gegevens gebruikt van het PLCRC-cohort is de PLCRC-MEDOCC-studie naar verschillende toepassingen van ctDNA bij niet-gemetastaseerd coloncarcinoom. Daarnaast worden in de MEDOCC-CrEATE-interventiestudie patiënten met stadium II-coloncarcinoom gerandomiseerd naar standaard zorg dan wel ctDNA-gestuurde adjuvante chemotherapie. In de PROVENC3-studie wordt onderzocht hoe goed een nieuwe en gevoelige whole genome sequencing ctDNA-test meetbare restziekte kan detecteren bij patiënten met stadium III-coloncarcinoom die behandeld zijn met adjuvante chemotherapie. Deze studie laat zien dat het risico op terugkeer van ziekte bij hoog-risico, ctDNA-positieve patiënten veel groter is dan bij laag-risico, ctDNA-negatieve patiënten”,4 aldus Fijneman.

Verder loopt de DOLPHIN-studie naar de meerwaarde van ctDNA ten opzichte van beeldvorming in de follow-up van patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom.

Daarnaast is er ook onderzoek gericht op het verbeteren van technieken om ctDNA te analyseren. Recentelijk gepubliceerde resultaten laten zien dat de analyse van zowel celvrij-DNA als DNA afkomstig van witte bloedcellen het aantal fout-positieve resultaten voor ctDNA in 40% van de patiënten met gemetastaseerd colorectaal carcinoom vermindert.5 Fijneman: “De sensitiviteit van ctDNA-testen is in het algemeen een uitdaging, met name in vroege stadia van de ziekte. Daarnaast is ook de specificiteit vaak een probleem omdat mutaties die zijn gevonden in celvrij DNA niet per definitie van de tumor afkomstig hoeven te zijn. Een groot deel van het celvrije DNA is afkomstig van witte bloedcellen, waarin met name bij oudere mensen klonale hematopoëse voorkomt. Deze mutaties kunnen onterecht als ctDNA worden geïdentificeerd. Voor de detectie van ctDNA is het daarom belangrijk om zowel het celvrije DNA als het DNA van witte bloedcellen te analyseren door middel van een genenpanel.”

Kosten

In het kader van het COIN (CtDNA On the road to Implementation in the Netherlands)-project werkte Fijneman recentelijk mee aan de ontwikkeling van een micro-costing framework, waarmee de kosten van routinematige ctDNA-analyses in Nederland en daarbuiten berekend kunnen worden.6 Fijneman: “Als je kijkt naar de kosten van bijvoorbeeld een biomarkertest, dan zit daar een aantal variabelen in die in de loop van de tijd kunnen veranderen. Het kan dan een uitdaging zijn om te achterhalen wat een dergelijke test op een bepaald moment daadwerkelijk kost, terwijl dit een belangrijk onderdeel is van de health technology assessment. Een framework kan dan helpen om die kostprijs snel te berekenen en ook te anticiperen op de geschatte toekomstige kosten.

“Deze en andere studies laten zien dat we in Nederland goed aan de weg timmeren en op veel vlakken vooroplopen. Hierdoor willen biotechnologiebedrijven ook graag met Nederlandse centra samenwerken. Tegelijkertijd laten de studies zien dat we in Nederland en andere Europese landen vaak landelijke studies initiëren, terwijl ik persoonlijk liever zou toewerken naar Europese studies. Binnen Europa hebben we meestal dezelfde klinisch-wetenschappelijke vragen en de kleinere landen hebben vaak te weinig patiënten om een gedegen studie binnen een redelijke termijn uit te voeren. Daarom is het goed om te zien dat organisaties als de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) contact onderhouden met hun equivalente organisaties in andere Europese landen. Misschien dat we op termijn in Europa naast het EMA ook een European Biomarker Agency (EBA) kunnen opzetten, waarin alle zaken rondom de implementatie van biomarkers in de zorg goed geregeld zijn”, aldus Fijneman.

Toekomstig onderzoek

Op grond van de huidige kennis zijn Fijneman en collega’s van plan een studie op te zetten die bij colorectaal carcinoom meer inzicht geeft in de waarde van ctDNA-gestuurde adjuvante chemotherapie. “Ik verwacht dat adjuvante chemotherapie wordt aanbevolen bij patiënten die positief testen op ctDNA. Bij patiënten met stadium III-colorectaal carcinoom die negatief testen op ctDNA is het echter nog maar de vraag of men het aandurft om geen chemotherapie te geven. Toch kiest al zo’n 30% van patiënten met stadium III-colorectaal carcinoom ervoor om geen chemotherapie te krijgen, ondanks de aanbeveling in de richtlijnen. Bovendien is chemotherapie effectief bij slechts 10-20% van de patiënten met stadium III-colorectaal carcinoom. Met de huidige inzichten gaan we toe naar een betere risicoclassificatie van patiënten die mee gaat wegen bij de behandelkeuze. Het zou daarom interessant zijn om te onderzoeken hoe een ctDNA-uitslag de behandelkeuze in de spreekkamer beïnvloedt.”

Hoewel het nog veel inzet van verschillende partijen zal vergen, verwacht Fijneman, mede op basis van het brede draagvlak, dat ctDNA-analyses binnen afzienbare tijd deel zullen uitmaken van de diagnostiek bij colorectaal carcinoom.

Referenties:

  1. Malla M, Loree JM, Kasi PM, et al. Using circulating tumor DNA in colorectal cancer: current and evolving practices. J Clin Oncol. 2022;40:2846-57. 
  2. Tie J, Cohen JD, Lahouel K, et al. Circulating tumor DNA analysis guiding adjuvant therapy in stage II colon cancer. N Engl J Med. 2022;386:2261-72.
  3. Prospectief Landelijk CRC cohort.
  4. Rubio-Alarcon C, Ketelaars SL, Franken IA, et al. PLCRC-PROVENC3: assessing the prognostic value of post-surgery liquid biopsy cell-free circulating tumor DNA in stage III colon cancer patients. Cancer Res. 2023;83:3358.
  5. Erve I van ’t, Medina JE, Leal A, et al. Metastatic colorectal cancer treatment response evaluation by ultra-deep sequencing of cell-free DNA and matched white blood cells. Clin Cancer Res. 2023;29:899-909.
  6. Kramer A, Schuuring E, Vessies DCL, et al. A Micro-costing framework for circulating tumor DNA testing in Dutch clinical practice. J Mol Diagn. 2023;25:36-45.

Verhoogd risico op vroegtijdige sterfte bij vrouwen met endometriose en myomen?

apr 2025 | Gynaecologische oncologie

Lees meer over Verhoogd risico op vroegtijdige sterfte bij vrouwen met endometriose en myomen?

Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had

apr 2025 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had

Impact van expertpanel voor beoordeling resectabiliteit colorectale levermetastasen

apr 2025 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van expertpanel voor beoordeling resectabiliteit colorectale levermetastasen

Prognostische en voorspellende waarde van luminal-like subtype bij HR+ borstkanker

apr 2025 | Borstkanker

Lees meer over Prognostische en voorspellende waarde van luminal-like subtype bij HR+ borstkanker

Moleculaire beeldvorming veelzijdig inzetbaar bij immuuntherapie en medicijnontwikkeling

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Moleculaire beeldvorming veelzijdig inzetbaar bij immuuntherapie en medicijnontwikkeling

Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

TNBC: huidige en nieuwe behandelopties

18 mrt 2025 | Borstkanker

Lees meer over TNBC: huidige en nieuwe behandelopties

Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

17 mrt 2025 om 20:00 | Chirurgie, Radiotherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

19 feb 2025 | IBD

Lees meer over Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Chicago op Schier

zondag 1 jun 2025 t/m woensdag 4 jun 2025

Lees meer over Chicago op Schier

Lagere dosis apixaban effectief en veiliger bij kankergerelateerde VTE

apr 2025 | Atherosclerose, Vaatlijden

Lees meer over Lagere dosis apixaban effectief en veiliger bij kankergerelateerde VTE

Vaker ernstige COVID-19-symptomen bij mensen die kanker hebben gehad

mrt 2025 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Vaker ernstige COVID-19-symptomen bij mensen die kanker hebben gehad

Retroperitoneale lymfeklierdissectie na chemotherapie leidt tot hoge genezingskans bij gemetastaseerd seminoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Retroperitoneale lymfeklierdissectie na chemotherapie leidt tot hoge genezingskans bij gemetastaseerd seminoom

LOXO-435 effectief bij FGFR3-positief gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over LOXO-435 effectief bij FGFR3-positief gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

Datopotamab deruxtecan effectief bij gevorderd of gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Datopotamab deruxtecan effectief bij gevorderd of gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

UGN-102 geeft langdurige complete respons bij laaggradig, intermediair-risico NMIBC

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over UGN-102 geeft langdurige complete respons bij laaggradig, intermediair-risico NMIBC

KIM-1 veelbelovende biomarker bij gevorderd niercelcarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over KIM-1 veelbelovende biomarker bij gevorderd niercelcarcinoom

Toevoegen lutetium-PSMA aan enzalutamide verbetert overleving in fase II-studie

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Toevoegen lutetium-PSMA aan enzalutamide verbetert overleving in fase II-studie

Betere overleving door adjuvant nivolumab bij hoogrisico spierinvasief blaascarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Betere overleving door adjuvant nivolumab bij hoogrisico spierinvasief blaascarcinoom

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2025-01

feb 2025

Lees meer over MedNet Oncologie 2025-01

MedNet Oncologie 2024-06

dec 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-06

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02