Met de huidige trend in de gezondheidszorg naar een meer value-based benadering, is het essentieel om te begrijpen wat deze waarde inhoudt. Onderzoekers uit België en Nederland ontwikkelden daarom een value-based uitkomstenset voor gebruik in de dagelijkse praktijk.
Hiervoor werd een mixed-method benadering gebruikt die uit 4 fasen bestond. Eerst werd een systematische review uitgevoerd, die een overzicht gaf van alle voor de patiënt relevante uitkomsten die in de huidige literatuur zijn gedefinieerd. Deze 23 uitkomsten werden gepresenteerd aan 8 patiënten om vast te stellen of deze uitkomsten alle voor hen relevante uitkomsten vertegenwoordigden. Vervolgens werden de uitkomsten gerangschikt door 120 patiënten die de PsoPlus-kliniek van het universiteitsziekenhuis in Gent bezochten. Ook werd een literatuuronderzoek uitgevoerd om te beoordelen welke instrumenten beschikbaar en geschikt zijn om de uitkomsten in deze set te evalueren. Tot slot werd een haalbaarheidstest uitgevoerd onder 10 patiënten.
De mediane leeftijd van de 120 patiënten die deelnamen aan de rangschikking was 50,0 (IQR 25,0) jaar en 36,7% was vrouw. De mediane PASI-score was 2,4 (IQR 5,2) en hun behandelingen varieerden van topicaal tot biologisch. De uitkomsten die als meest belangrijk werden gescoord, waren symptoomcontrole, effectiviteit van de behandeling, vertrouwen in de zorg en ziektecontrole. De minst belangrijke uitkomsten waren controle van comorbiditeit, productiviteit en zorgkosten. Er werd een significant verschil aangetoond tussen de rangschikking van de uitkomsten (p < 0,001). In totaal werden 12 instrumenten geselecteerd om de uitkomsten in deze set te meten. De mediane tijd die nodig was om het patiëntgedeelte hiervan te voltooien was 30 minuten (IQR 2,8); 90% vond dit acceptabel.
Bron:
Hilhorst NT, Deprez E, Balak DM, et al. Initiating value-based healthcare in psoriasis: Proposing a value-based outcome set for daily clinical practice. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2022 Oct 30. Online ahead of print.