Het proefschrift van Ritchie Timmermans laat zien dat een menselijk 3D-kraakbeenmodel kan worden blootgesteld aan fysieke overbelasting, een belangrijke factor die bijdraagt aan de ontwikkeling van artrose. Hij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het is tot nu toe nog niet gelukt om een medicijn tegen artrose te vinden. Voor een beter begrip van deze complexe ziekte zijn er kraakbeenmodellen nodig waarin artrose kan worden nagebootst om vervolgens de processen te kunnen bestuderen.
Timmermans bestudeerde daarvoor een menselijk 3D-kraakbeenmodel. Deze bleek te kunnen worden blootgesteld aan fysieke overbelasting. Vervolgens onderzocht hij hoe deze overbelasting, maar ook ontsteking bijdraagt aan het verstoren van Wnt-signalering die sterk betrokken is bij artrose. Specifiek is een nieuwe rol voor CCN4/WISP1 gevonden, een onderdeel van Wnt-signalering, die betrokken kan zijn bij het ontwikkelen van artrose.
Timmermans (1992) behaalde in 2017 zijn Masterdiploma Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit. In 2018 startte hij met zijn promotieonderzoek bij de afdeling Experimentele Reumatologie van het Radboudumc en de sectie Moleculaire Epidemiologie binnen de afdeling Biomedische Data Wetenschappen van het LUMC. Momenteel is hij werkzaam als beoordelaar geneesmiddelenonderzoek voor de medisch ethische toetsingscommissie van het Amsterdam UMC.
Bron: