‘De uitdaging is om de fysiotherapeut met de juiste deskundigheid vindbaar te maken’

Delen via:

Beter bewegen kan een wereld van verschil maken voor patiënten met reumatische aandoeningen. Toch zijn fysiotherapeuten met de juiste kennis nog lastig te vinden. Voor patiënt én reumatoloog. Onderzoeker en fysiotherapeut Wilfred Peter is voorzitter van het netwerk ReumanetNL (reumanetNL.nl): ‘Het is nu nog vaak zoeken naar een speld in een hooiberg.’

De oudere dame die in de zaal van Reade aan de Jan van Breemenstraat in Amsterdam aan het oefenen is, heeft reumatoïde artritis (RA) en diabetes mellitus type 2. Haar overgewicht maakt bewegen lastiger en in combinatie met RA ook pijnlijker. Even verderop zit een man met axiale spondyloartritis (axSpA) op de fiets. “Hij wil zo actief mogelijk blijven en geeft niet snel toe aan zijn pijn”, vertelt fysiotherapeut Wilfred Peter. “Samen met de fysiotherapeut onderzoeken deze mensen waar hun grenzen liggen: op een goede dag, maar ook op een dag dat het minder gaat, zoals vandaag.”

Weer gaan bewegen

Al ruim dertig jaar werkt Peter bij Reade. Reade richt zich op klachten van het houding- en bewegingsapparaat bij reumatische aandoeningen. “Wat mij aanspreekt, is dat ik mensen met een chronische reumatische ziekte langdurig kan begeleiden. Ik vind het waardevol om als onderdeel van een team met daarin onder andere een revalidatiearts, reumatoloog, maatschappelijk werker, psycholoog en een ergotherapeut, te kijken wat ik kan betekenen voor iemand. Dat is complex: bij de één bestaat de aandoening al jaren en spelen psychosociale problemen en comorbiditeiten een rol, terwijl de ander de diagnose nog maar net heeft gekregen en bijvoorbeeld worstelt met hoe het leven weer op te pakken. Vaak is het ook een uitdaging om weer te gaan bewegen met chronische pijn of moeheid. Met bewegen kun je veel winnen: van het behoud of verbeteren van functioneren tot anders omgaan met beperkingen en de fysiotherapeut kan hierbij helpen.”

Er is inmiddels een schat aan wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat bewegen zinvol is. “Intensief bewegen betekent vaak meer kunnen en minder pijn. Een positieve beweegervaring, met de juiste coaching en begeleiding, kan mensen meer zelfvertrouwen geven. Tijdens de intake doen we onderzoek naar beweeglijkheid, spierkracht, stabiliteit, coördinatie en balans. Vervolgens worden patiëntspecifieke doelen en een individueel behandelplan opgesteld op basis van evidence-based richtlijnen. Dit varieert van algehele spierkrachtopbouw tot heel specifiek een beperkte activiteit oefenen, zoals aan- en uitkleden ondanks de schouderklachten, of juist anders bewegen: zodat je jezelf wel kunt aankleden, maar met minder overbelasting voor je schouder.”

Maatwerk

Naast zijn werk in de praktijk is Peter ook twee dagen per week verbonden aan het LUMC als senior onderzoeker. “We vermoeden dat mensen met RA en axSpA en ernstige functionele beperkingen baat hebben bij langdurige ondersteuning met fysiotherapie volgens een individueel behandelprotocol. We willen nu aantonen dat voor deze kleine groep langdurige fysiotherapie op maat (kosten)effectief is. Mensen hebben dan mogelijk geen duurdere zorg of een revalidatiecentrum meer nodig. In een andere studie kijken we hoe lang mensen met knie- of heupartrose behandeling nodig hebben om tot functioneel herstel te komen. Nu is dat vaak standaard 1 jaar, maar dit kan verschillen door leeftijd, comorbiditeit of hoe actief mensen zelf zijn. Door uit te gaan van functionele doelen, is overbehandeling misschien te voorkomen en is korter behandelen mogelijk.”

Blended oefenen

In het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht vindt veel onderzoek plaats naar e-health en e-exercise-programma’s bij onder andere artrose, vertelt Wilfred Peter. Veelbelovend zijn de blended behandelingen, waarin mensen een deel online thuis doen en een deel onder begeleiding van de fysiotherapeut. De verschillende onderzoeken moeten leiden tot meer maatwerk in de behandeling van artrose met fysiotherapie. Wel is er nog veel te winnen in het laten landen van de nieuwe kennis in de praktijk. Peter: “Dat kan door dit in de basisopleiding op te nemen. Het LUMC en ReumanetNL zijn daarnaast betrokken bij de inhoud van de basisscholing reumatische aandoeningen van het Nederlands Paramedisch Instituut, dat cursussen aanbiedt aan fysio-, ergo- en oefentherapeuten.”

Deskundige om de hoek

Een nog grotere uitdaging is het vindbaar maken van de fysiotherapeut met de juiste kennis en ervaring. Zowel voor patiënten als voor reumatologen. “Er zijn 34.000 geregistreerde fysiotherapeuten en 1.800 oefentherapeuten in Nederland. Zo’n 160 van hen zijn gespecialiseerd op het gebied van reumatische aandoeningen, maar dat staat vaak niet vermeld op de website van een praktijk en is ook voor de reumatoloog meestal onbekend. Dat maakt verwijzen lastig. Het is al snel zoeken naar een speld in een hooiberg.” Dit was een van de redenen om vanuit het LUMC ReumanetNL op te richten. “Op onze website hebben we een Zorgzoeker. Daar toetsen mensen hun postcode of plaatsnaam in, ze krijgen dan de dichtstbijzijnde deskundige fysio- en oefentherapeuten te zien.”

Deskundig betekent dat de fysio- of oefentherapeut een geldige BIG-registratie heeft en kan aantonen dat hij geaccrediteerde scholing heeft gevolgd op het gebied van de zorg voor reumapatiënten. Ook dient de therapeut zich regelmatig bij te scholen. “Wij checken jaarlijks of onze leden voldoen aan de kwaliteitscriteria. We kijken naar opleiding, maar ook of therapeuten hun patiënten behandelen volgens officiële behandelrichtlijnen. Verder vragen we of hun praktijkruimte geschikt en toegankelijk is voor mensen met reuma. Tot slot stimuleren we netwerkbijeenkomsten om met verschillende beroepsgroepen kennis en ervaringen te delen om de reumazorg verder te verbeteren.”

Samen in de regio

Om het netwerk op te bouwen, is een voorwaarde dat de contacten verbeteren met onder andere reumatologen, huisartsen, reumaverpleegkundigen, orthopedisch chirurgen, ergotherapeuten en maatschappelijk werkers. ReumanetNL wil de onderlinge samenwerking en bekendheid vergroten door nieuwsbrieven te verspreiden via de beroepsverenigingen zoals de NVR, V&VN en de NHPR, de vereniging van health professionals in de reumatologie. Peter: “Maar we organiseren ook jaarlijks een gezamenlijk congres voor fysio- en oefentherapeuten, de NHPR en reumaverpleegkundigen. Het zou goed zijn als reumatologen daar ook bij aansluiten. Er liggen veel kansen in regionale samenwerking. Voor scholing, maar ook voor behandeling, onderzoek en de organisatie van zorg.”

Uiteindelijk hoopt de Peter dat er straks overal in het land samenwerkingsverbanden ontstaan tussen de eerste- en tweedelijns reumazorg. “Het doel van zo’n integrale benadering is dat iemand goed met zijn aandoening omgaat en een optimale maatschappelijke participatie bereikt”, vertelt Peter. “Afhankelijk van de aandoening ligt de regie van de behandeling bij een eerste- of tweedelijns zorgverlener. Dat kan de reumatoloog zijn, maar ook een reumaverpleegkundige of fysiotherapeut.”

Patiënt in de regie

Tot slot zal de patiënt zelf steeds vaker de regie nemen, verwacht Wilfred Peter. “Met apps als de Reumameter krijgen patiënten nu al meer inzicht in hun ziekteactiviteit en is een controleafspraak flexibeler te plannen: bijvoorbeeld alleen bij flares.” De app is ook uit te breiden naar andere domeinen, zoals fysiek functioneren en welzijn. “Denk bijvoorbeeld aan een gerichte verwijzing naar fysiotherapie. Dat gaat bijdragen aan meer zelfredzaamheid. Zo wordt reumazorg echt op maat, op het juiste moment en bij de juiste zorgverlener.”

 

Intramusculaire corticosteroïdinjectie bij patiënten met pijnlijke heupartrose effectief

jan 2017

Lees meer over Intramusculaire corticosteroïdinjectie bij patiënten met pijnlijke heupartrose effectief

Mortaliteit van reumapatiënten hoger dan van algemene bevolking

jan 2017 | RA

Lees meer over Mortaliteit van reumapatiënten hoger dan van algemene bevolking

Effectiviteit van behandeling met NSAID's bij patiënten met axiale spondyloartritis

jan 2017 | RA

Lees meer over Effectiviteit van behandeling met NSAID's bij patiënten met axiale spondyloartritis

Promotie: Geautomatiseerde gewrichtsspleetbreedte bij vroege RA

jan 2017 | RA

Lees meer over Promotie: Geautomatiseerde gewrichtsspleetbreedte bij vroege RA

Vijf klinische onderzoeken gefinancierd door het Reumafonds

jan 2017 | RA

Lees meer over Vijf klinische onderzoeken gefinancierd door het Reumafonds

DISH veroorzaakt nogal eens ademhalingsproblemen

feb 2015

Lees meer over DISH veroorzaakt nogal eens ademhalingsproblemen

SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

2 okt 2024 om 18:30 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 8:
De nieuwe richtlijnen voor Arthritis Psoriatica

Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

30 jul 2024 | Artritis, Psoriasis

Lees meer over Masterclass: Psoriatic Disease recente ontwikkelingen in de behandeling

SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

11 apr 2024 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 7:
Perifere uitingen van SpA in de klinische praktijk

Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

11 mrt 2024 | Immuuntherapie, SLE

Lees meer over Expertdebat SLE, Deel 3 - Praktische handvatten: Van zwangerschapswens tot de rol van B-cellen in lupus

SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

8 nov 2023 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 5: De nieuwe ASAS-EULAR aanbevelingen voor de behandeling van axSpA

ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

30 okt 2023 om 20:00 | Artrose

Lees meer over ReumaReality: gepersonaliseerde zorg voor uiteenlopende patiënten

SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

3 okt 2023 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 6: Structurele schade bij axiale SpA

SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

6 mrt 2023 | Arthritis psoriatica, Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 3: pijn herkennen en behandelen bij patiënten met SpA

SpA café 4:
Treat-to-target bij axiale SpA: evidence en praktijkervaringen

4 okt 2022 om 18:30 | Spondyloartritis

Lees meer over SpA café 4:
Treat-to-target bij axiale SpA: evidence en praktijkervaringen

e-learning SpA in de praktijk

Psoriasis, Spondyloartritis

Lees meer over e-learning SpA in de praktijk
Er zijn geen bijeenkomsten gevonden.

Nieuwe behandelstrategie voor RA verkort tijd tot zwangerschap

nov 2024 | RA

Lees meer over Nieuwe behandelstrategie voor RA verkort tijd tot zwangerschap

Cannabinoïden als pijnverlichting en ontstekingsremmend medicijn

nov 2024 | Artrose

Lees meer over Cannabinoïden als pijnverlichting en ontstekingsremmend medicijn

Niet-invasief biomarkerpanel doet het beter dan bestaande markers

nov 2024 | SLE

Lees meer over Niet-invasief biomarkerpanel doet het beter dan bestaande markers

Zo doet romosozumab het in de praktijk

nov 2024 | Osteoporose

Lees meer over Zo doet romosozumab het in de praktijk

Late breaker: neurotrofineremmer biedt hoop voor artrosepatiënt

nov 2024 | Artrose

Lees meer over Late breaker: neurotrofineremmer biedt hoop voor artrosepatiënt

Toch liever een lage dosis prednison bij GPA

nov 2024

Lees meer over Toch liever een lage dosis prednison bij GPA

Positieve resultaten op kwaliteit van leven met filgotinib

nov 2024 | RA

Lees meer over Positieve resultaten op kwaliteit van leven met filgotinib

Uitgeruste strategieën bij slaapproblemen door reumatische aandoeningen

nov 2024 | Arthritis psoriatica, Artritis, Artrose, JIA, Jicht, Osteoporose, RA, Sjögren, SLE, Spondyloartritis

Lees meer over Uitgeruste strategieën bij slaapproblemen door reumatische aandoeningen

Nederlandse studie: preventie van ACPA-negatieve reumatoïde artritis stap dichterbij

nov 2024 | RA

Lees meer over Nederlandse studie: preventie van ACPA-negatieve reumatoïde artritis stap dichterbij

Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

nov 2022 | Psoriasis

Lees meer over Psoriatic Disease: het belang van anamnese en het herkennen van rode vlaggen

De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

nov 2020

Lees meer over De voor- en nadelen van zorg op afstand: ervaringen van Nederlandse reumatologen tijdens COVID

Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

okt 2020

Lees meer over Podcast - Terugkerende koortssyndromen: steeds beter te (be)grijpen en behandelen

De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

aug 2020 | RA, SLE

Lees meer over De ACR-adviezen voor reumatologische zorg tijdens de COVID-19-pandemie nader bekeken

MedNet Reumatologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-03

MedNet Reumatologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-02

MedNet Reumatologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Reumatologie 2024-01

MedNet Reumatologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-04

MedNet Reumatologie 2023-02

jun 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-02

MedNet Reumatologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Reumatologie 2023-01

MedNet Reumatologie 2022-04

dec 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-04

MedNet Reumatologie 2022-03

sep 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-03

MedNet Reumatologie 2022-02

jun 2022

Lees meer over MedNet Reumatologie 2022-02