Amerikaanse onderzoekers bestudeerden langere tijd de (CAR) T-cellen van twee patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL) die in 2010 een volledige remissie bereikten en nog steeds in remissie zijn. Hun bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in Nature.
CAR T-celtherapie heeft de afgelopen jaren bij verschillende hemato-oncologische aandoeningen veelbelovende resultaten laten zien. Toch is er nog weinig bekend over de uitkomsten op de lange termijn en de klonale stabiliteit van de geïnfuseerde cellen in het bijzonder. De onderzoekers bestudeerden daarom voor langere tijd de (CAR) T-cellen van twee patiënten met CLL die al meer dan tien jaar in remissie zijn.
Bij beide patiënten is een sterk geactiveerde CD4+-populatie ontstaan, die de CAR T-celpopulatie op latere tijdstippen domineerde. Deze persisterende CD4+ CAR T-cellen bleken cytotoxische eigenschappen te hebben. Ook ontdekten ze bij één patiënt een populatie van gamma-delta CAR T-cellen die tijdens de initiële responsfase gelijktijdig met CD8+ CAR T-cellen uitbreidde.
Verder concluderen de auteurs dat CAR T-cellen patiënten met leukemie daadwerkelijk kunnen genezen. Er is data van meer patiënten nodig, voegen ze toe, maar bij deze eerste twee patiënten met een follow-up van tien jaar zijn in ieder geval geen leukemiecellen meer aanwezig.
Bron:
Melenhorst JJ, Chen GM, Wang M, et al. Decade-long leukaemia remissions with persistence of CD4+ CAR T cells. Nature. 2022 Feb 2. Online ahead of print.