Het promotieonderzoek van Dorien Oostra (Radboudumc) laat zien dat het DementieNet-programma de integratie van eerstelijnsdementiezorg heeft verbeterd. Dit effect bleef behouden ook toen na 2 jaar het ondersteuningsprogramma stopte.
Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren steeds verder stijgen. Door de complexiteit van de ziekte zijn er veel verschillende professionals betrokken bij de zorg voor thuiswonende mensen met dementie. De samenwerking tussen professionals en coördinatie van de zorg is vaak suboptimaal.
Het DementieNet-programma had als doel om netwerken van eerstelijns medische, zorg- en welzijnsprofessionals te vormen om deze interprofessionele samenwerking te verbeteren. De onderzoekers ontwikkelden verder bruikbare (digitale) tools die deze transitie ondersteunen door het verbeteren van interprofessionele communicatie en door netwerken in staat te stellen te reflecteren op hun huidige level van integratie.
Samenwerking tussen professionals klinkt simpel en logisch. Toch is veel tijd en ondersteuning nodig om dit te realiseren in de huidige gefragmenteerde dementiezorg, aldus Oostra die op 13 januari jl. promoveerde aan de Radboud Universiteit onder begeleiding van promotor prof. dr. Marcel Olde Rikkert. Momenteel is zij werkzaam als onderzoeker bij de HAN en als postdoc bij de afdeling Geriatrie van het Radboudumc.
Bron: