De resultaten van de fase III THRIVE-AA2-studie, die werden gerapporteerd tijdens de 2023 AAD Annual Meeting, laten zien dat deuruxolitinib in een dosering van zowel 8 als 12 mg tweemaal daags een aanzienlijke hergroei van het hoofdhaar geeft, met een hogere patiënttevredenheid ten opzichte van placebo.
Alopecia areata (AA) is een veelvoorkomende auto-immuunziekte die geheel of gedeeltelijk haarverlies veroorzaakt. Janus kinase (JAK)-remmers kunnen dit haarverlies tegengaan. De resultaten van de gerandomiseerde fase 3-THRIVE-AA2-studie met deuruxolitinib (een selectieve orale JAK1/2-remmer) bij patiënten met matige tot ernstige AA (≥ 50% haarverlies) werden gerapporteerd. Het primaire eindpunt was het aantal patiënten dat een Severity of Alopecia Tool (SALT)-score ≤ 20 behaalde na 24 weken.
In de THRIVE-AA2-studie werden 517 patiënten gerandomiseerd naar deuruxolitinib 8 mg tweemaal daags, deuruxolitinib 12 mg tweemaal daags of placebo. Beide doseringen van deuruxolitinib behaalden het primaire eindpunt. Van de patiënten in de 8mg- en 12mg-groep behaalde respectievelijk 33,0 en 38,3% een SALT-score ≤ 20 in week 24, terwijl dit gold voor 0,8% van de patiënten in de placebogroep (p < 0,0001). Voor beide deuruxolitinib-doseringen werden al vanaf week 12 significante verschillen met placebo gezien. Daarnaast gaven 46,5 en 51,7% van de patiënten in respectievelijk de 8mg- en 12mg-groep aan tevreden of zeer tevreden te zijn met hun hoofdhuidhaar na 24 weken, ten opzichte van 1,7% van de patiënten in de placebogroep. Er was ook aanzienlijke hergroei van de wenkbrauwen en wimpers.
De meest voorkomende bijwerkingen (bij ≥ 5% van de patiënten) waren COVID-19, hoofdpijn, nasofaryngitis, verhoogd creatinefosfokinase en acne. Bij 5 patiënten traden ernstige bijwerkingen op. Het veiligheidsprofiel en de werkzaamheid van deuruxolitinib bij matige tot ernstige AA zijn bemoedigend.
Bron:
King B. Results from Thrive-Aa2: a double blind, placebo-controlled phase 3 clinical trial of deuruxolitinib (ctp-543), an oral Jak inhibitor, in adult patients with moderate to severe alopecia areata. 2023 AAD Annual Meeting, abstract 45746.