DGOG ‘A Year in Review’-symposium: patiëntenselectie steeds belangrijker in gynaecologische oncologie

Afgelopen januari organiseerde de Dutch Gynaecological Oncology Group samen met de werkgroep gynaecologische oncologie voor de eerste keer het ‘A Year in Review’-symposium. Doel van de bijeenkomst was om Nederlandse gynaecologisch oncologen, medisch oncologen en radiotherapeut-oncologen een makkelijke optie te geven om op de hoogte te blijven van de (inter)nationale ontwikkelingen in het onderzoek naar gynaecologisch-oncologische aandoeningen. 2 van de initiatiefnemers, dr. C.A.R. (Christianne) Lok (Centrum Gynaecologische Oncologie Amsterdam) en dr. H.W.R. (Henk) Schreuder (UMC Utrecht) spreken van een succesvolle eerste editie en kondigen aan dat het symposium in 2026 een vervolg krijgt.

3 vliegen in 1 klap. Zo beschrijft Henk Schreuder de gedachte om 1 van de 2 jaarlijkse vergaderingen van de Dutch Gynaecological Oncology Group (DGOG) te combineren met de werkgroep gynaecologische oncologie (WOG)-vergadering en een symposium waarin wordt teruggekeken op de onderzoeksresultaten die het jaar daarvoor publiek zijn geworden. Schreuder: “Ik heb in het buitenland eens een symposium meegemaakt waarin aan het einde van het jaar werd teruggeblikt op onderzoek met impact op de praktijk, en vond dit een mooi concept. Tegelijkertijd werd in Amsterdam de mogelijkheid van het organiseren van een symposium op het gebied van de gynaecologische oncologie met verschillende sponsoren besproken. Tijdens een vergadering van de DGOG kwam het idee op om dit te combineren en een dergelijk symposium te koppelen aan 1 van de 2 jaarlijkse vergaderingen. Naast een dagdeel met de vergadering van de WOG, besteden we dan een halve of driekwart dag aan het nieuws op de congressen. De andere vergadering van de werkgroep organiseren we dan online.”

Duurzaamheid

Een bijkomende beweegreden achter het organiseren van het ‘A Year in Review’-symposium is de wens om de carbon footprint van medische congressen te verkleinen, vertelt Christianne Lok. “We hebben onderling al vaker besproken of het echt nodig is om met z’n allen naar een congres te gaan. Soms worden er weinig nieuwe inzichten gepresenteerd of kan het nieuws goed worden samengevat, terwijl het bezoeken van congressen uitstoot, reizen en een tijdsinvestering met zich meebrengt. De behoefte om het duurzamer aan te pakken is groot, en met dit symposium lijken we een manier gevonden te hebben om dit te bereiken.” Schreuder vult aan: “Het is ‘groener’ als niet iedereen naar het buitenland hoeft terwijl men toch up-to-date blijft van de belangrijkste ontwikkelingen binnen ons vakgebied.”
Een voordeel van het efficiënt combineren van de werkgroepvergadering met een symposium is dat hierdoor een hogere opkomst wordt gegarandeerd. Dit maakt het mogelijk om gezamenlijk te discussiëren over de plaats van nieuwe ontwikkelingen binnen de Nederlandse gynaecologische oncologie, stelt Lok. “We kunnen innovaties meteen bespreken in relatie tot onze eigen logistiek en organisatie in Nederland. Kunnen we iets inpassen in onze dagelijkse praktijk? Hoe pakken we dat dan aan? En kunnen we dit landelijk uniform invoeren? Het multidisciplinaire karakter van de dag is ook erg waardevol. Afgelopen keer zaten we met internisten, pathologen, radiotherapeuten, gynaecologisch oncologen en verpleegkundig specialisten bij elkaar. Hierdoor konden we breed discussiëren over wat de ontwikkelingen betekenen voor Nederland, wat absoluut een meerwaarde had.”
De hoofdmoot van de tijdens het symposium besproken onderzoeken vormen studies die de dagelijkse klinische praktijk kunnen beïnvloeden. “We behandelen juist de studies die impact hebben en mogelijk in de richtlijnen geïmplementeerd moeten worden”, vertelt Schreuder. “De besproken onderzoeken zijn relevant voor elke gynaecoloog of medisch oncoloog in ons vakgebied. Doordat we op zo’n moment een grote groep bereiken, zorgen we er ook voor dat de kennis binnen de Nederlandse gynaecologische oncologie op een evenwichtig niveau blijft.”

Protocollen aanpassen?

Een van de studies die tijdens het symposium besproken werden, was de CHIPOR-studie.1 Deze gerandomiseerde fase III-studie onderzocht het effect van hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) in combinatie met chirurgie bij het eerste recidief ovariumcarcinoom en liet zien dat HIPEC de totale overleving significant verbeterde (54,3 vs. 45,8 maanden). Hoewel de kans op ernstige bijwerkingen hoger was in de HIPEC-groep, was er geen nadelige impact op de kwaliteit van leven.
Lok stelt dat de behandeling mogelijk van toegevoegde waarde is voor een geselecteerde groep patiënten. “Als je een selectie maakt van patiënten die voorbehandeld zijn met chemotherapie, lijkt er in die groep een toegevoegde waarde te zijn van HIPEC. Er zijn echter ook andere studies, ook in de afgelopen jaren verschenen, die laten zien dat er geen of minder winst is als je dit na primaire debulking doet of als de patiënte een BRCA-mutatie heeft. Patiëntenselectie is dus heel belangrijk.”
Schreuder benadrukt dat de publicatie van de studie niet betekent dat de behandeling snel toegepast kan worden in Nederland. “Onder andere moet dit eerst in de richtlijn worden opgenomen en moet er een vergoeding voor komen.” Anderzijds zijn de Nederlandse HIPEC-centra wel toegerust om de behandeling te geven. “We moeten nu gaan kijken of dit in de protocollen moet worden opgenomen”, aldus Lok.
Andere studies die tijdens het symposium aan bod kwamen, waren onderzoeken naar de FIGO-classificatie van patiënten met trofoblastziekte en naar niraparib als eerstelijnsbehandeling van ovariumcarcinoom (zie kaders).

Geen consensus

Verder was er een pro/contra-discussie rondom de resultaten van de INTERLACE-studie.2 Hieruit bleek dat inductiechemotherapie gevolgd door standaard chemoradiotherapie de overleving van patiënten met lokaal gevorderd cervixcarcinoom verbetert in vergelijking met alleen chemoradiotherapie. De 5-jaarsoverleving was 80% in de inductiechemotherapie-groep versus 72% in de chemoradiotherapie-groep.
Er werd geen consensus bereikt, vertellen Lok en Schreuder. “Daar zijn de meningen echt nog verdeeld over”, aldus Schreuder. Lok legt uit: “De studie heeft 10 jaar gelopen, waardoor de standaardbehandeling ondertussen is veranderd, met name op het gebied van radiotherapie. Door verbeterde technieken is de overleving toegenomen, waardoor inductiechemotherapie in Nederland mogelijk minder winst oplevert dan in de INTERLACE-studie.” De richtlijncommissie heeft inmiddels besloten dat de behandeling voorlopig niet in de Nederlandse richtlijn wordt opgenomen.
Lok: “Ook hier gaat het weer om patiëntenselectie. Mogelijk is dit wel een goede optie voor sommige patiënten met echt grote tumoren. Als je dan een voorbehandeling doet met chemotherapie, waardoor de tumor kleiner wordt, is het misschien beter mogelijk om met chemoradiatie te behandelen. Dat is denk ik ook een groep waar dit sowieso misschien al af en toe gedaan werd. Het mooie van de INTERLACE-studie is dat we nu weten dat dit geen nadeel oplevert.”

2026

Inmiddels is besloten dat het symposium volgend jaar een vervolg krijgt. Mede omdat het combineren van de WOG- en DGOG-vergadering met het ‘A Year in Review’-symposium in de smaak viel. Lok: “98% van de mensen die de evaluatie-enquête invulden, willen dat het volgend jaar weer georganiseerd wordt.” 21 januari 2026 kan alvast in de agenda genoteerd worden.

FIGO-classificatie moet eenduidiger worden ingevuld

Christianne Lok besprak tijdens het symposium een studie waaruit blijkt dat de FIGO-classificatie voor GTN (Gestational Trophoblastic Neoplasia) vrij wisselend wordt ingevuld en dat dit in een aantal gevallen ook leidt tot een verschil in behandeling. Lok: “Zelfs onder experts varieert de inschatting van het risico van de patiënt. Dit kan invloed hebben op de keuze tussen monotherapie en multi-agenttherapie. Het is echter niet zo dat de een het fout doet en de ander goed, maar we doen het niet hetzelfde. Daarom willen nu met de trofoblastgemeenschap een e-learning maken om de variabiliteit te verminderen.”

Geen OS-voordeel van eerstelijns PARP-remmer

De PRIMA/ENGOT-OV26/GOG-3012-studie is een fase III-trial, waarin niraparib werd onderzocht als onderhoudstherapie bij patiënten met recent gediagnosticeerd, gevorderd hooggradig sereus/endometrioïd ovariumcarcinoom met een respons op eerstelijns platinumgebaseerde chemotherapie.3 De studie liet geen verschil zien in totale overleving: 46,6 maanden met niraparib versus 48,8 maanden met placebo. Lok: “Door dit soort data zal de indicatiestelling gaan wijzigen, terwijl in het begin heel veel patiënten in aanmerking kwamen voor PARP-remmers. Maar we zien nu dat er op de langere termijn eigenlijk geen overlevingswinst is voor bepaalde groepen, terwijl mensen wel bijwerkingen ervaren.”

Referenties: 

  1. Classe JM, Meeus P, Hudry D, et al. Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy for recurrent ovarian cancer (CHIPOR): a randomised, open-label, phase 3 trial. Lancet Oncol. 2024;25:1551-62.
  2. McCormack M, Eminowicz G, Gallardo D, et al. Induction chemotherapy followed by standard chemoradiotherapy versus standard chemoradiotherapy alone in patients with locally advanced cervical cancer (GCIG INTERLACE): an international, multicentre, randomised phase 3 trial. Lancet. 2024;404:1525-35.
  3. Monk BJ, Barretina-Ginesta MP, Pothuri B, et al. Niraparib first-line maintenance therapy in patients with newly diagnosed advanced ovarian cancer: final overall survival results from the PRIMA/ENGOT-OV26/GOG-3012 trial. Ann Oncol. 2024;35:981-92.

De prognostische waarde van peritoneale metastasen bij patiënten met maagkanker

apr 2025 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over De prognostische waarde van peritoneale metastasen bij patiënten met maagkanker

Impact radiotherapie op hart bij longkankerpatiënten

apr 2025 | Longoncologie, Radiotherapie

Lees meer over Impact radiotherapie op hart bij longkankerpatiënten

DGOG ‘A Year in Review’-symposium: patiëntenselectie steeds belangrijker in gynaecologische oncologie

apr 2025 | Gynaecologische oncologie, Radiotherapie

Lees meer over DGOG ‘A Year in Review’-symposium: patiëntenselectie steeds belangrijker in gynaecologische oncologie

Behandeling niet-spierinvasief blaascarcinoom gepersonaliseerd met kunstmatige intelligentie en organoïden

mrt 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Behandeling niet-spierinvasief blaascarcinoom gepersonaliseerd met kunstmatige intelligentie en organoïden

Perceptie van prognose verandert tijdens laatste levensjaar bij gevorderde kanker

mrt 2025

Lees meer over Perceptie van prognose verandert tijdens laatste levensjaar bij gevorderde kanker

Behandelvolume geen invloed op uitkomsten radiotherapie bij longkanker

mrt 2025 | Longoncologie, Radiotherapie

Lees meer over Behandelvolume geen invloed op uitkomsten radiotherapie bij longkanker

TNBC: huidige en nieuwe behandelopties

18 mrt 2025 | Borstkanker

Lees meer over TNBC: huidige en nieuwe behandelopties

Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

17 mrt 2025 om 20:00 | Chirurgie, Radiotherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

19 feb 2025 | IBD

Lees meer over Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Chicago op Schier

zondag 1 jun 2025 t/m woensdag 4 jun 2025

Lees meer over Chicago op Schier

Lagere dosis apixaban effectief en veiliger bij kankergerelateerde VTE

apr 2025 | Atherosclerose, Vaatlijden

Lees meer over Lagere dosis apixaban effectief en veiliger bij kankergerelateerde VTE

Vaker ernstige COVID-19-symptomen bij mensen die kanker hebben gehad

mrt 2025 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Vaker ernstige COVID-19-symptomen bij mensen die kanker hebben gehad

Retroperitoneale lymfeklierdissectie na chemotherapie leidt tot hoge genezingskans bij gemetastaseerd seminoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Retroperitoneale lymfeklierdissectie na chemotherapie leidt tot hoge genezingskans bij gemetastaseerd seminoom

LOXO-435 effectief bij FGFR3-positief gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over LOXO-435 effectief bij FGFR3-positief gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

Datopotamab deruxtecan effectief bij gevorderd of gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Datopotamab deruxtecan effectief bij gevorderd of gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom

UGN-102 geeft langdurige complete respons bij laaggradig, intermediair-risico NMIBC

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over UGN-102 geeft langdurige complete respons bij laaggradig, intermediair-risico NMIBC

KIM-1 veelbelovende biomarker bij gevorderd niercelcarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over KIM-1 veelbelovende biomarker bij gevorderd niercelcarcinoom

Toevoegen lutetium-PSMA aan enzalutamide verbetert overleving in fase II-studie

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Toevoegen lutetium-PSMA aan enzalutamide verbetert overleving in fase II-studie

Betere overleving door adjuvant nivolumab bij hoogrisico spierinvasief blaascarcinoom

feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over Betere overleving door adjuvant nivolumab bij hoogrisico spierinvasief blaascarcinoom

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2025-01

feb 2025

Lees meer over MedNet Oncologie 2025-01

MedNet Oncologie 2024-06

dec 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-06

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02