Deze studie toont aan dat recent ontstane diabetes in combinatie met gewichtsverlies is geassocieerd met een substantieel verhoogd risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker.
Onder de 112.818 vrouwen (gemiddeld 59,4 jaar) uit de Nurses’ Health Study en 46.207 mannen (gemiddeld 64,7 jaar) uit de Health Professionals Follow-Up Study die in deze analyse waren opgenomen, werden 1.116 gevallen van alvleesklierkanker geïdentificeerd. Ten opzichte van deelnemers zonder diabetes hadden degenen met recent ontstane diabetes een voor leeftijd gecorrigeerde HR voor pancreaskanker van 2,97 (95%-BI 2,31-3,82) en degenen met langdurige diabetes een gecorrigeerde HR van 2,16 (95%-BI 1,78-2,60). In vergelijking met personen zonder gewichtsverlies hadden deelnemers die een gewichtsverlies van 1-4 lb meldden een voor leeftijd gecorrigeerde HR voor alvleesklierkanker van 1,25 (95%-BI 1,03-1,52), degenen met een gewichtsverlies van 5 tot 8 lb een HR van 1,33 (95%-BI 1,06-1,66) en degenen met > 8 lb gewichtsverlies een gecorrigeerde HR van 1,92 (95%-BI 1,58-2,32). Deelnemers met recent ontstane diabetes in combinatie met een gewichtsverlies van 1-8 lb (91 gevallen per 100.000 persoonsjaren; 95%-BI 55-151; HR 3,61; 95%-BI 2,14-6,10) of meer dan 8 lb (164 gevallen per 100.000 persoonsjaren; 95%-BI 114-238; HR 6,75; 95%-BI 4,55-10,00) hadden een substantieel verhoogd risico op alvleesklierkanker ten opzichte van personen zonder blootstelling aan deze factoren (16 gevallen per 100.000 persoonsjaren; 95%-BI 14-17). De incidentie was nog hoger onder deelnemers die vóór het gewichtsverlies een BMI < 25 hadden (400 gevallen per 100.000 persoonsjaren) of bij wie het gewichtsverlies niet opzettelijk was, te oordelen naar veranderde fysieke activiteit of voedingskeuzes (334 gevallen per 100.000 persoonsjaren).
Bron: