Bepalen of een verdacht plekje op de huid een basaalcelcarcinoom is, kan in een groot deel van de gevallen ook met optische cohorentietomografie (OCT) in plaats van een invasief biopt. Dat heeft minder impact voor de patiënt, is sneller en kan leiden tot een kostenbesparing. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+.
Onderzoeker Fieke Adan volgde 553 patiënten met een verdacht plekje op de huid die hiervoor werden doorverwezen naar het Maastricht UMC+, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven of Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen. Bij de ene helft werd een biopt afgenomen, bij de andere helft scande de dermatoloog direct het plekje, via optische coherentietomographie (OCT).
Na de diagnose van basaalcelcarcinoom kregen patiënten de reguliere behandeling en werd het verdachte plekje verwijderd. In de OCT-groep werd alleen bij zeer hoge zekerheid van de diagnose het beleid bepaald op basis van de OCT-scan.
In beide groepen was het aandeel dat na 1 jaar geen recidief had van de huidkanker niet significant verschillend. In het diagnose- en behandeltraject via OCT kon bovendien zo’n 10% van de kosten worden bespaard. Kortom: diagnostiek via een scan is sneller, kost minder en is medisch gezien niet minder effectief, aldus de onderzoekers.
Bron: