Om de agressieve pathogenese van het ductaal adenocarcinoom van de pancreas (PDAC) te begrijpen, innovatieve biomarkers te ontdekken en nieuwe behandelopties te identificeren, maakte Tessa Le Large tijdens haar promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit gebruik van het potentieel van omic-strategieën.
Een van de meest bepalende kenmerken van PDAC is de aanwezigheid van een desmoplastische micro-omgeving. Deze micro-omgeving, ook wel stroma genoemd, kan de tumor en zijn gedrag beïnvloeden. Le Large bestudeerde beide compartimenten door middel van proteomics, waarbij ze meer dan 5000 unieke eiwitten identificeerde. Bij immunohistochemie in een onafhankelijk cohort bleken het stromale COL11A1 en tumorcelafgeleide CALB2 gerelateerd te zijn aan een slechtere prognose.
Daarnaast analyseerde ze het RNA van tumor-educated platelets (TEP’s) van PDAC-patiënten. Recent bleek namelijk dat bloedplaatjes beïnvloed worden door tumorcellen. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan de toekomstige diagnostiek en behandeling van PDAC-patiënten.
Bron: Vrije Universiteit