2 jaar coronapandemie leidde tot een daling van 15% in het aantal darmcontroles met coloscopie bij mensen met een erfelijke aanleg voor darmkanker (Lynch-syndroom), vergeleken met voorgaande jaren. In de eerste maanden van de pandemie waren er zelfs bijna de helft minder coloscopieën.
Dat ontdekten onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (StOET). In Nederland hebben 40.000-50.000 mensen het Lynch-syndroom, waarbij het risico op kanker van de dikke darm of endeldarm tot 70% verhoogd is. Zij worden daarom geadviseerd om 2-jaarlijks een coloscopie te ondergaan om kanker te voorkomen of vroeg op te sporen.
Tijdens de eerste COVID-19-golf (maart-mei 2020) daalde het aantal uitgevoerde coloscopieën en het aantal gevonden darmkankers en voorlopers daarvan met 47% ten opzichte van voorgaande jaren. In periodes met weinig SARS-CoV-2-besmettingen was er maar een minimale inhaalslag. In totaal veroorzaakte 2 jaar COVID-19 een daling van 15% van het aantal coloscopieën en 24% van het aantal gevonden darmkankers/voorlopers. Vooral jongere mensen kregen minder controles tijdens de pandemie. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of de uitgestelde darmcontroles tot meer- of agressievere vormen van darmkanker hebben geleid bij mensen met het Lynch-syndroom. De bevindingen zijn gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Bron: