Drempel voor genetisch testen bij patiënten met gemetastaseerde prostaatkanker moet omlaag

Delen via:

Een onlangs verschenen artikel ‘Genetic Testing in Men With Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer’1 laat zien dat er in de Verenigde Staten nog lang niet zoveel genetische testen worden uitgevoerd bij patiënten met gemetastaseerde castratieresistente prostaatkanker (mCRPC) als wordt aanbevolen in de daar geldende richtlijnen en dat er bovendien grote verschillen bestaan tussen verschillende patiëntengroepen. Hoogleraar Klinische Oncogenetica prof. dr. M.G.E.M. (Margreet) Ausems van het UMC Utrecht licht toe hoe deze resultaten te vergelijken zijn met de Nederlandse klinische praktijk en welke consequenties we daaraan moeten verbinden.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen zo’n 14.000 mannen in Nederland deze diagnose.2 Internationale studies hebben aangetoond dat mannen met uitgezaaide prostaatkanker relatief vaak een erfelijke aanleg hebben voor kanker. Dit varieert van 6% tot wel 19%. Pathogene kiembaanvarianten komen vaker voor bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker dan bij patiënten met gelokaliseerde prostaatkanker3

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om varianten in borstkankergenen (BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2, ATM) en MMR-genen (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2). Als een prostaatkankerpatiënt drager blijkt te zijn van een pathogene kiembaanvariant in 1 van deze genen is het belangrijk om familieleden te informeren, zodat zij de afweging kunnen maken of ze een genetische test willen laten doen. Zo kan bij familieleden die drager zijn kanker in een vroeg stadium worden opgespoord of zelfs worden voorkomen.

Ook kunnen pathogene somatische of kiembaanvarianten in de BRCA-genen een aanknopingspunt bieden voor potentiële alternatieve behandelingen, zoals poly(ADP [adenosine diphosphate]-ribose) polymerase inhibitors (PARPi).

Aantoonbare ongelijkheid

De recent gepubliceerde research letter ‘Genetic Testing in Men With Metastatic

Castration-Resistant Prostate Cancer’1 in JAMA Oncology laat zien dat genetische testen in de Verenigde Staten bij lang niet alle prostaatkankerpatiënten met mCRPC worden uitgevoerd. Er bestaat dus nog een kloof tussen de huidige inzichten en de klinische praktijk. Hierdoor worden kansen gemist om de behandeling beter af te stemmen – en dus de overleving te verbeteren. Maar ook verhindert dit de vroege opsporing van kanker bij familieleden van patiënten met een aangetoonde erfelijke aanleg.

25-30% van de patiënten met mCRPC heeft een pathogene kiembaan of somatische variant in 1 van de ‘homologous recombination repair’ (HRR) genen. Om deze reden is het uitvoeren van genetische testen sinds 2018 opgenomen in de Amerikaanse nationale richtlijn voor prostaatkanker.4

Toch blijft ondanks deze richtlijn het aantal patiënten met mCRPC dat een genetische test in tumorweefsel en/of bloed ondergaat relatief laag. Van de 9.395 patiënten die werden meegenomen in de studie, ondergingen tussen 2014 en 2022 slechts 3.538 patiënten (37,7%) een genetische test. In de meeste testen (96,9%) werd naar de BRCA-genen gekeken. Hierbij ging het bij 46,4% van de patiënten om een tumortest, bij 21,9% om een kiembaantest en bij 31,7% van de patiënten werd zowel tumorweefsel als bloed onderzocht.

Het merendeel van de mCRPC-patiënten uit deze studie (62,3%) onderging dus géén genetische test. Zoals in eerdere studies reeds is aangetoond, zien de auteurs ook hier een relatie tussen etniciteit en sociaaleconomische status (SES) en het ondergaan van een genetische test: patiënten met een lagere SES en Medicaid-verzekering hadden een lagere kans op een genetische test.

DISCOVER-studie onderzoekt Nederlandse situatie

Of deze situatie ook voor Nederland geldt, wordt toegelicht door prof. dr. Margreet Ausems, hoogleraar Klinische Oncogenetica aan het UMC Utrecht en hoofdonderzoeker van de DISCOVER-studie (‘Detecting Increased Susceptibility for Cancer in relatives by Offering genetic Variant Evaluation as Regular health care’).5,6 De studie is inmiddels in de afrondende fase; de resultaten zijn nog niet gepubliceerd.

In de DISCOVER-studie zijn oncologen, urologen en verpleegkundig specialisten in 15 Nederlandse ziekenhuizen getraind om een gesprek over DNA-onderzoek aan te gaan met patiënten met uitgezaaide prostaatkanker en deze test ook zelf aan te vragen. Het betreft niet alleen patiënten met mCRPC, maar ook patiënten met gemetastaseerde hormoongevoelige prostaatkanker. Door de test aan te bieden zonder verwijzing naar de afdeling Klinische Genetica wordt de drempel om te testen aanzienlijk verlaagd. En dát de drempel om te testen omlaag moet, daar is professor Ausems van overtuigd.

Verschillen in sociaaleconomische status

Ze legt uit: “Wat mij opviel in het Amerikaanse artikel is dat er opvallende verschillen worden aangetoond tussen patiënten met verschillende sociaaleconomische achtergronden. Bij mannen met een lagere SES werd minder vaak een genetische test uitgevoerd dan bij mannen met een hogere SES.” Het is daarom belangrijk de drempel voor genetisch onderzoek bij prostaatkanker te verlagen, zodat mannen uit alle bevolkingsgroepen dezelfde kansen krijgen om niet alleen hun eigen gezondheid, maar ook die van hun familieleden zo goed mogelijk te waarborgen. Ze vervolgt: “Helaas hebben we in de DISCOVER-studie niet onderzocht of mannen uit een lagere inkomensgroep evenveel baat hebben bij de nieuwe werkwijze.”

Ausems vertelt dat in een onlangs verschenen rapport van de IKNL7 ook in Nederland een verband wordt aangetoond tussen inkomen en behandeling bij kanker. In vergelijking met mannen uit hogere inkomensgroepen ondergaan mannen met uitgezaaide prostaatkanker uit de lagere inkomensgroep minder vaak systemische behandeling.

Herziening richtlijnen

Op basis van de nieuwe inzichten pleit Ausems voor een herziening van de Nederlandse richtlijnen bij prostaatkanker: “De huidige richtlijnen moeten worden aangepast. Het onderdeel erfelijkheid in de richtlijn prostaatkanker dateert uit 2014. Dat is verouderd, het klopt echt niet meer wat erin staat. We hebben straks met de DISCOVER-studie actuele data. We weten dat meer mensen baat hebben bij genetisch testen dan op grond van de huidige richtlijn prostaatkanker wordt geadviseerd.”

In de richtlijnen van de beroepsvereniging VKGN en de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (StOET)8 zijn al wel aanbevelingen omtrent prostaatkanker opgenomen. Alleen zijn die nog niet bij iedereen bekend.

Het aanpassen van landelijke richtlijnen is ingewikkeld en kost tijd, maar Ausems hoopt dat de DISCOVER-studie zal helpen om de nodige aanpassingen door te voeren: “Daarna moeten we ervoor zorgen dat de aanpassingen bekend raken bij de zorgprofessionals. Je wilt dat elke patiënt die ervoor in aanmerking komt tijdig de juiste onderzoeken, een genetische test in tumorweefsel of de kiembaan, krijgt aangeboden.”

Referenties:

  1. Barata PC, Assayag J, Li B, et al. Genetic Testing in Men With Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer. JAMA Oncol.2024;10:975-7.
  2. NKR Cijfers.
  3. Ausems, MG, Kiemeney, LA. Genetisch onderzoek bij prostaatkanker: nieuwe ontwikkelingen. Tijdschr Urol. 2020;10:30-5
  4. NCCN Guidelines.
  5. Vlaming M, Bleiker EM, Van Oort IM, et al. Mainstream germline genetic testing in men with metastatic prostate cancer: design and protocol for a multicenter observational study. BMC Cancer. 2022;22:1365.
  6. Prostaatkankerstichting DISCOVER-studie.
  7. Kanker in Nederland: sociaaleconomische verschillen.
  8. Richtlijnen VKGN – StOET.

Samenwerking prostaatkankercentrum met Andros Mannenkliniek

jun 2018 | Uro-oncologie

Lees meer over Samenwerking prostaatkankercentrum met Andros Mannenkliniek

Cardiovasculaire bijwerkingen van doelgerichte behandelingen, deel II*

jun 2018

Lees meer over Cardiovasculaire bijwerkingen van doelgerichte behandelingen, deel II*

Veranderingen in oncologische behandeling van zwangere vrouwen in de afgelopen 20 jaar

jun 2018 | Borstkanker, Gynaecologische oncologie

Lees meer over Veranderingen in oncologische behandeling van zwangere vrouwen in de afgelopen 20 jaar

Dendritische celvaccinatie veelbelovend

jun 2018 | Dermato-oncologie

Lees meer over Dendritische celvaccinatie veelbelovend

Geen lagere mortaliteit na frequente follow-up bij CRC

jun 2018 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Geen lagere mortaliteit na frequente follow-up bij CRC

Bepaling juiste chemotherapie met DNA-profiel

jun 2018 | Borstkanker, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Bepaling juiste chemotherapie met DNA-profiel

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

okt 2024 | Acuut nierfalen, Immuuntherapie

Lees meer over GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

okt 2024 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

okt 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

okt 2024 | Bacteriële infecties, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

okt 2024 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

sep 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

sep 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01