Nieuwe resultaten uit de grootschalige SOFIA-studie onder kinderen die ter wereld zijn gekomen met één nier, laten zien dat dit veel langetermijngevolgen heeft. Zo blijkt dat 75% van hen op 18-jarige leeftijd enige vorm van nierschade heeft. Daarnaast is aangetoond dat overgewicht een risicofactor is voor nierschade bij deze kinderen.
Ieder jaar worden in Nederland 50 tot 80 kinderen geboren met een mononier. Die nier moet dubbel zo hard werken. Lang werd gedacht dat dit voor de gezondheid geen gevolgen had, totdat eerder onderzoek van hoogleraar kindernefrologie Michiel Schreuder (Radboudumc) liet zien dat er wel degelijk vaker schade aan deze nieren ontstond.
In de SOFIA-studie is nu met gegevens uit de AGORA data- en biobank over 900 kinderen uitgezocht bij welke patiënten en in welke mate deze schade optrad. Van de gevolgde kinderen had driekwart op 18-jarige leeftijd enige vorm van nierschade. Ook bleek overgewicht het risico op nierschade te vergroten bij kinderen met een mononier. Een gezond gewicht is daarom juist bij deze kinderen essentieel. Dit is een extra reden waarom het belangrijk is dat deze kinderen onder controle blijven van een kinderarts.
De onderzoekers willen nu in verder onderzoek uitzoeken welke factoren en mechanismen de eventuele schade veroorzaken.
Bron: