Vorig jaar toonde onderzoek van het Radboudumc, Nivel en NHG aan dat veel patiënten onnodig lang maagzuurremmers gebruiken. Vanaf 11 januari wijzen 2.350 drogisterijen in Nederland klanten met maagklachten op het bestaan van een nieuwe keuzehulp die werd ontwikkeld om hen voor te lichten.
In Nederland gaat jaarlijks voor ongeveer 63,5 miljoen euro aan zelfzorgmiddelen tegen spijsverteringsklachten over de toonbank, waarvan gemiddeld ruim 77% via drogisterijen. Veel mensen gaan dus naar de drogist met maagklachten. De drogisten hangen een poster met een QR-code op die verwijst naar de keuzehulp en ze delen flyers uit. Daarnaast hebben alle 10.000 drogisterijmedewerkers scholing gekregen over maagklachten, gebaseerd op de huisartsenrichtlijn.
De keuzehulp informeert mensen met maagklachten over wat zij zelf kunnen doen aan hun klachten en welke risico’s het gebruik van maagzuurmedicatie – zoals histaminereceptor-2-blokkers en protonpompremmers – met zich mee kan brengen. De keuzehulp werd al eerder ontwikkeld door Thuisarts.nl en Doen of laten?, een landelijk programma van het Citrienfonds dat zorgverleners en patiënten bewust maakt dat sommige zorg geen toegevoegde waarde heeft voor de patiënt of zelfs schadelijk is. Sinds de lancering begin 2022 hebben al duizenden patiënten de keuzehulp geraadpleegd.
Bron: