Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, het Rijnstate Ziekenhuis en Fontys Hogescholen hebben een nieuwe op bioluminescentie gebaseerde sensor ontwikkeld waarmee zeer kleine hoeveelheden viraal of bacterieel DNA/RNA in slechts 30 minuten in monsters van patiënten kunnen worden opgespoord.
Om minuscule hoeveelheden viraal DNA/RNA detecteerbaar te maken, wordt een PCR-monster onderworpen aan cycli van verhitting en afkoeling. Dit leidt tot de juiste omstandigheden voor DNA/RNA-replicatie. Hier is echter dure apparatuur voor nodig, waardoor het niet geschikt is voor gebruik door huisartsen of andere lokale gezondheidsinstellingen, laat staan als thuistest.
Om deze nadelen aan te pakken ontwikkelden de onderzoekers een nieuwe sensor die snelle resultaten geeft en een vergelijkbare gevoeligheid en specificiteit heeft als de PCR-test. De sensor heet LUNAS, wat staat voor staat voor luminescent nucleic acid sensor. Het onderzoek is gepubliceerd in ACS Central Science.
In de sensoren worden eiwitten die een bepaald biomolecuul binden (zoals een antilichaam of DNA of RNA) gecombineerd met luciferase-enzymen, die licht uitzenden bij detectie van het doelbiomolecuul in een monster.
Bovendien hebben bioluminescente sensoren geen externe excitatie nodig en kan de ‘glow-in-the-dark’-respons worden gedetecteerd met een gewone digitale camera die je in een smartphone vindt.
Bron: