Een pleister op de long om luchtlekkage te behandelen

Delen via:

Luchtlekkage van de longen komt vaak voor na een longoperatie. Bob Hermans promoveerde 17 december jl. aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar een nieuwe weefselpleister, die goede resultaten laat zien in een diermodel.

Een wond aan de longen – na een operatie of ongeluk – kan bijvoorbeeld worden gehecht, geniet of gelijmd met een spray of pleister. De keuze is vaak afhankelijk van de aard van de wond. Longweefsel is erg teer en hechtingen zijn eigenlijk alleen in het wat stevigere omhullende longvlies aan te brengen, met een kans op scheuren.

Ook de andere technieken hebben hun eigen nadelen. Zo laten pleisters vaak weer los bij de normale longbewegingen na de operatie. Hermans beschrijft in zijn proefschrift hoe een nieuwe pleister, een patch, het in dat opzicht doet. Hij heeft onderzocht of hij goed blijft plakken, de wond effectief afdicht, veilig te gebruiken en biologisch afbreekbaar is.

De eerste resultaten zijn positief en maken de patch interessant voor verder onderzoek. De pleister heeft een grote plakkracht en blijft in vergelijking met andere pleisters goed zitten. Het materiaal veroorzaakt ook geen extra ontstekingsreacties, laat normale wondgenezing toe en lijkt na 6 weken helemaal opgelost.

De pleister is een bestaand product en eind 2023 op de markt gebracht om snel en effectief bloedingen te stelpen. De eerste resultaten bij de longen maken de patch interessant voor verder onderzoek. Belangrijke zaken die volgens Hermans nog goed bekeken moeten worden zijn de effectiviteit en veiligheid op lange(re) termijn. “Met name bij patiënten bij wie de longen minder goed functioneren door bijvoorbeeld COPD of een andere longaandoening. Luchtlekkage van de longen zien we vooral in deze patiëntengroep, terwijl ik mijn onderzoek uitsluitend heb uitgevoerd op gezond longweefsel.”

Bron:

Radboudumc

Niet meer slaperigheid met lage dosis morfine bij COPD

apr 2025 | COPD

Lees meer over Niet meer slaperigheid met lage dosis morfine bij COPD

Leidraad klimaatbewust voorschrijven van inhalatiemedicatie

apr 2025 | Astma, COPD

Lees meer over Leidraad klimaatbewust voorschrijven van inhalatiemedicatie

Lichte stijging in aantal mensen met tuberculose

apr 2025 | Tuberculose

Lees meer over Lichte stijging in aantal mensen met tuberculose

Elektronische ‘nudges’ verhogen griepvaccinatiegraad bij patiënten met chronische ziekte

apr 2025 | Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Elektronische ‘nudges’ verhogen griepvaccinatiegraad bij patiënten met chronische ziekte

Relevante, duurzame responsen met dupilumab bij rinosinusitis

apr 2025

Lees meer over Relevante, duurzame responsen met dupilumab bij rinosinusitis

Goedkeuring Europese Commissie voor uitbereiding indicatie Kaftrio in combinatie met ivacaftor

apr 2025 | CF

Lees meer over Goedkeuring Europese Commissie voor uitbereiding indicatie Kaftrio in combinatie met ivacaftor