Longkankerscreening met een eenmalige lage-dosis-CT-scan ging gepaard met significant lagere sterfte door longkanker en door alle oorzaken. Deze bevindingen van een landelijk longkankerscreeningsprogramma uit China verschenen onlangs in The Lancet Respiratory Medicine.
Deze prospectieve cohortstudie werd uitgevoerd in 12 Chinese steden. De gerekruteerde personen waren 40-74 jaar oud, hadden geen symptomen van longkanker en ook geen longkanker in de voorgeschiedenis. Er werden ruim 1 miljoen personen beoordeeld op geschiktheid. Vrijwel allemaal namen ze deel aan deze studie.
Bij 3.581 personen was na een mediane follow-up van 3,6 jaar de diagnose longkanker gesteld. Bij het schatten van het longkankerrisico is rekening gehouden met rookstatus, fysieke activiteit, beroepsmatige blootstelling, voorgeschiedenis van chronische luchtwegziekten, familiaire belasting, dieet en passief roken (alleen bij vrouwen). De ruim 220.000 deelnemers met een hoog risico op longkanker werden uitgenodigd voor een eenmalige LDCT-scan. Bij 35,6% werd een lage-dosis-CT-scan gemaakt.
In de gescreende groep was de incidentie van longkanker 47,0% hoger dan in de niet-gescreende groep (hazard ratio 1,47). De sterfte door longkanker was echter 31,0% lager (HR 0,69) en de sterfte door alle oorzaken 32,0% lager (HR 0,68).
Deze resultaten wijzen erop dat screening met een eenmalige lage-dosis-CT-scan nuttig kan zijn in landen met weinig gezondheidszorgvoorzieningen. Om populatiespecifieke screeningstrategieën te ontwikkelen, is nader onderzoek nodig naar de interacties per subgroep, waaronder geslacht, leeftijd, rookstatus en economische status.