De effectiviteit van een medicijn wordt vastgesteld op basis van klinisch gerandomiseerd onderzoek (RCT’s). Op het ESMO Congress 2023 liet onderzoeker dr. Rob Verhoeven van het IKNL zien dat observationele ‘real world-data’ al inzichten kunnen geven voordat een medicatie-RCT is afgerond.
Verhoeven presenteerde daar een poster met resultaten van zijn onderzoek naar trastuzumab-deruxtecan, een middel dat als tweedelijnstherapie ingezet kan worden bij een HER2-positief adenocarcinoom van de maag. Momenteel loopt er een RCT (DESTINY-Gastric04) waarin de effectiviteit van het middel wordt onderzocht ten opzichte van de huidige tweedelijnsbehandeling: combinatietherapie van ramucirumab en paclitaxel.
Om vooruitlopend op de uitkomsten van deze RCT toch al informatie te hebben over het verschil in overleving tussen trastuzumab-deruxtecan en ramucirumab + paclitaxel, keek Verhoeven of hij al informatie over de uitkomsten kon krijgen uit de eerder uitgevoerde eenarmige DESTINY-Gastric02 studie. Daarvoor creëerde hij een controlegroep met soortgelijke patiëntkenmerken uit de database van de Nederlandse Kankerregistratie met behulp van de statistische technieken propensity score trimming en propensity score matching. Uit zijn analyses bleek uiteindelijk dat trastuzumab-deruxtecan geassocieerd was met een ongeveer 6 maanden langere overleving dan ramucirumab + paclitaxel bij patiënten met HER2-positieve gevorderde/gemetastaseerde maag- of GEJ- adenocarcinomen.
Bron: