Een belangrijke mijlpaal in het onderzoek naar xenotransplantatie is bereikt. Op 16 maart transplanteerden Tatsuo Kawai en collega’s (Massachusetts General Hospital, Boston) met succes een genetisch gemodificeerde varkensnier in een 62-jarige nierpatiënt. De ontvanger herstelt voorspoedig en mag waarschijnlijk al snel het ziekenhuis verlaten.
Al eerder werden pogingen gedaan met niertransplantaties van varken naar mens, maar die werden uitgevoerd bij mensen die hersendood waren. Verder ontvingen 2 levende patiënten een genetisch gemanipuleerd varkenshart, maar zij overleden relatief kort na de operatie.
Dit is dus de eerste keer dat een varkensnier is getransplanteerd in een levende mens. De ontvanger is de 62-jarige Richard Slayman. Slayman heeft diabetes type 2, hypertensie en nierfalen. Hij ontving een (menselijke) donornier, maar toen die na 5 jaar niet voldoende meer werkte, moest Slayman starten met dialyse. Omdat hij last kreeg van ernstige complicaties, kregen zijn artsen toestemming voor de experimentele transplantatie.
Kawai en zijn team plaatsen de genetisch aangepaste varkensnier tijdens een ingreep die 4 uur duurde. Al kort na de operatie begon de nier urine en creatinine te produceren en Slayman kon stoppen met dialyse. Tot nog toe zijn er geen tekenen van afstoting. Zijn artsen hopen hem binnenkort uit het ziekenhuis te ontslaan.
Bronnen: