Endoscopisten die een e-learning volgden over het opsporen van serrated poliepen, behaalden een significant hogere proximale serrated poliepen detectiegraad dan endoscopisten die de e-learning niet volgden. Brede implementatie van zo’n e-learning kan mogelijk de incidentie van post-coloscopie colorectale kankers verminderen, zo stellen Amsterdamse onderzoekers in Endoscopy.
Uit recente studies is duidelijk geworden dat wanneer endoscopisten een hogere proximale serrated poliepen detectiegraad (PSPDR) bereiken, dat samenhangt met een lager risico op het ontwikkelen van colorectaal carcinoom na de coloscopie en op overlijden van hun patiënten. Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam onder leiding van professor Evelien Dekker wilden onderzoeken of een e-learning over het opsporen van serrated poliepen een gunstig effect heeft op de PSPDR.
Ze voerden daarom een multicenterstudie uit binnen het Nederlandse darmkankerscreeningsprogramma. Hierin randomiseerden ze in totaal 116 endoscopisten per centrum (blokrandomisatie) naar een interventiegroep en een controlegroep. De interventiegroep (n = 57) bekeek een e-learning van een uur over de opsporing van serrated poliepen en de controlegroep (n = 59) deed dat niet. Vervolgens berekenden ze de PSPDR binnen een periode van 27 maanden vóór de interventie en 17 maanden na de interventie, waarbinnen 27.494 coloscopieën werden uitgevoerd in de interventiegroep en 33.888 in de controlegroep.
Vóór de interventie was de mediane PSPDR vrijwel gelijk in beide groepen: 13,6% (95%-BI 13,0-14,1%) in de interventiegroep en 13,8% (95%-BI 13,3-14,3) in de controlegroep. Echter, nadat de interventiegroep de e-learning had gevolgd, bleek de PSPDR significant hoger te zijn in deze groep (17,1%; 95%-BI 16,5-17,8) dan in de controlegroep (15,4%; 95%-BI 14,8-16,0; p = 0,01).
Bron: