Onderzoekers van het LUMC en het Centre for Human Drug Research (CHDR) hebben de werking onderzocht van een nieuw mogelijk medicijn tegen malaria. Uit de studie met vrijwilligers blijkt dat het gebruik van cabamiquine volledige bescherming biedt tegen een infectie met Plasmodium falciparum.
Het experimentele geneesmiddel cabamiquine werd getest bij 39 gezonde vrijwilligers. Zij kregen het nieuwe kandidaat-geneesmiddel na 2 uur of 4 dagen toegediend, nadat ze eerder waren geïnfecteerd met malariaparasieten. Tijdens het onderzoek werd gekeken of cabamiquine malaria kan voorkomen en of het medicijn meerdere dagen na een infectie nog effectief is bij mensen.
De concentraties van cabamiquine in het bloed werden vergeleken met de effectiviteit van het medicijn tegen de malaria-infectie. Daardoor werd duidelijk dat het middel een krachterige werking had dan aanvankelijk werd gedacht.
Volgens de onderzoekers blijkt uit het onderzoek dat slechts een enkele toediening van cabamiquine tot en met 4 dagen na infectie nog effectief kan zijn tegen de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van malaria. Het onderzoek laat verder zien hoe het ‘menselijke infectiemodel’ gebruikt kan worden voor het ontwikkelen en testen van nieuwe potentiële geneesmiddelen tegen malaria.
Bron: