Nathan den Broeder onderzocht verschillende manieren om biologicals zo efficiënt mogelijk in te zetten voor de behandeling van reumatoïde artritis. Dit verlaagt de kosten van het gebruik van deze dure geneesmiddelen zonder in te leveren op de effectiviteit ervan. Hij promoveerde 4 maart jl. aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Uit het proefschrift van Den Broeder blijkt dat het stapsgewijs afbouwen van TNF-remmers zorgt voor lagere kosten. Dit was vooral zo wanneer dit volgens een vastgesteld protocol werd uitgevoerd. Daarnaast bleek dat het niet mogelijk was te wisselen tussen 2 biologische reumaremmers die erg op elkaar lijken: tocilizumab en sarilumab. Dit zorgde vaak voor opvlammingen van reumatoïde artritis (RA).
Toen rituximab – oorspronkelijk ontwikkeld voor non-hodgklinlymfoom – voor RA werd ingezet, is onvoldoende gekeken naar de geschikte dosis. Het proefschrift laat zien dat bij een aanzienlijk deel van de patiënten ook veel lagere doses voldoende werkzaam zijn. Dit betekent minder bijwerkingen en een flinke kostenbesparing.
Den Broeder behaalde in 2018 cum laude zijn masterdiploma Biomedical Sciences aan de Radboud Universiteit. In datzelfde jaar startte hij met zijn promotietraject bij de afdeling reumatologie van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Hij is momenteel werkzaam als onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek.
Bron: