Onderzoekers van KU Leuven hebben ontdekt dat het eiwit IGF1 een drijvende factor is achter gewrichtsschade bij patiënten met artrose. Dit biedt kansen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen die verder gaan dan alleen symptoombestrijding. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.
Artrose wordt gekenmerkt door de afbraak van kraakbeen in gewrichten. Onder leiding van professoren Silvia Monteagudo en Rik Lories van het Skeletal Biology and Engineering Research Centre, onderzocht het team welke eiwitten bijdragen aan deze afbraak. Ze ontdekten dat een verhoogde hoeveelheid van het eiwit IGF1 in kraakbeencellen de gewrichtsschade versnelt.
Door IGF1 specifiek te verwijderen in muismodellen, konden de onderzoekers de kraakbeenschade aanzienlijk verminderen. Dit biedt een veelbelovend aanknopingspunt voor nieuwe therapieën. Een behandeling die de IGF1-as beïnvloedt, zou daarom de progressie van artrose kunnen vertragen of zelfs stoppen.
Het team van KU Leuven werkt nu aan de ontwikkeling van IGF1-remmers om de bevindingen verder te vertalen naar preklinische studies. Hoewel verdere tests nodig zijn, wijzen de resultaten erop dat het blokkeren van IGF1 patiënten zou kunnen helpen hun gewrichtsgezondheid te behouden en mogelijk gewrichtsvervangende operaties te vermijden. Dit kan een enorme impact hebben op hoe artrose wordt benaderd, aldus de onderzoekers.
Bron: