Bij patiënten met acute calculeuze cholecystitis en een verhoogd risico op complicaties bij een operatie, is langdurige plaatsing van een stent via endoscopische echogeleide galblaasdrainage (EUS-GBD) een veelbelovende optie om adverse events te beperken. Deze techniek is effectiever dan endoscopische transpapillaire galblaasdrainage (ETGBD), concluderen Japanse onderzoekers.
Het is bekend dat langdurige plaatsing van een stent met behulp van EUS-GBD of ETGBD het terugkeren van cholecystitis vermindert. Er is echter maar weinig onderzoek gedaan naar welke van deze technieken beter is qua effectiviteit en veiligheid.
Daarom voerde een Japanse onderzoeksgroep een retrospectieve studie uit waarin ze de medische gegevens analyseerden van 379 patiënten met acute calculeuze cholecystitis en een hoog risico op complicaties bij chirurgie (door een hoge leeftijd, ernstige ziektestatus en/of comorbiditeit). Bij hen werd een plastic stent geplaatst via EUS-GBD of ETGBD in 3 tertiaire centra (2012-2019). In beide groepen werden stents niet vervangen of verwijderd.
EUS-GBD bleek statistisch significant vaker (technisch) succesvol (96,7%) dan ETGBD (78,9%; p < 0,001), maar er was geen verschil tussen de EUS-GBD- (7,8%) en ETGB-groep (8,9%; p = 1,000) in het aantal vroege adverse events (AE’s). Ook was er geen verschil in het aantal keren dat de cholecystitis terugkwam (3,8 vs. 3,0%; p = 1,000). Het aantal late AE’s met symptomen naast cholecystitis, was echter significant lager na EUS-GBD dan na ETGBD (1,3 vs. 13,4%; p = 0,006) en ook het optreden (overall rate) van late AE’s was significant lager met EUS-GBD (5,0% vs. 16,4%; p = 0,029). Bovendien bleek dat EUS-GBD geassocieerd was met een significant langere tijd totdat late AE’s optraden (HR 0,26; 95%-BI 0,10-0,67; p = 0,005).