De eerste ervaringen met endoscopische vacuümtherapie voor lekkage van een anastomose na een operatie aan het bovenste deel van het maag-darmkanaal laten een succespercentage van 74% zien. De onderzoekers uit Amsterdam verwachten dat door meer ervaring met de techniek het succespercentage in de toekomst waarschijnlijk verder zal verbeteren.
Het doel van deze studie was om de eerste ervaringen met endoscopische vacuümtherapie (EVT) voor naadlekkage na een operatie aan de bovenste deel van het maag-darmkanaal in een tertiair verwijzingscentrum te beschrijven. Alle patiënten die in Amsterdam UMC werden behandeld met EVT voor naadlekkage na een operatie aan de bovenste tractus digestivus werden retrospectief (januari 2018 – juni 2021) en prospectief (juni 2021 – oktober 2021) geïncludeerd. Het primaire eindpunt was het EVT-succespercentage. Secundaire eindpunten waren onder meer mortaliteit en bijwerkingen.
Tijdens de studieperiode ondergingen 363 en 68 patiënten respectievelijk een oesofagectomie en gastrectomie, van wie er 56 een naadlekkage ontwikkelden (13%; 95%-BI 10-17). 38 patiënten werden behandeld met EVT en geïncludeerd in deze studie (31 mannen; gemiddelde leeftijd 66 jaar). 27 van hen hadden een oesofagectomie ondergaan en 11 een gastrectomie. EVT was succesvol bij 28 patiënten (74%; 95%-BI 57-87). Bij 10 patiënten faalde de EVT: 1 patiënt overleed aan bestralingspneumonitis, 2 patiënten hadden EVT-geassocieerde complicaties en bij 7 werd sluiting van het defect niet bereikt. De gemiddelde duur van succesvolle EVT was 33 dagen, met een mediaan van 6 EVT-gerelateerde endoscopieën. De gemiddelde opnameduur was 45 dagen.