Endoscopische vacuümtherapie (EVT) is een veelbelovende orgaansparende behandeling voor slokdarmperforaties, met een slagingspercentage van 89%. Dat blijkt uit een retrospectieve studie, deels uitgevoerd in Amsterdam UMC.
Het doel van dit onderzoek was om de eerste ervaringen met EVT te beschrijven bij patiënten met slokdarmperforaties met een iatrogene oorzaak, als gevolg van het Boerhaave-syndroom of andere perforaties die niet gerelateerd zijn aan operaties aan het bovenste deel van de tractus digestivus. Hiervoor werden retrospectief gegevens verzameld van patiënten die tussen 2018 en 2021 werden behandeld in 5 ziekenhuizen in 3 Europese landen. Het primaire eindpunt was succesvolle sluiting van het defect door EVT, met of zonder het gebruik van andere endoscopische modaliteiten.
In totaal konden 27 patiënten worden geïncludeerd (mediane leeftijd: 71 jaar). Het slagingspercentage was 89% (24/27; 95%-BI 77-100). Een succesvolle sluiting van het defect met alleen EVT werd bereikt bij 19/27 patiënten (70 %). Bij 3 patiënten faalde de behandeling: 1 patiënt overleed aan een beroerte door een septische embolie na 4 dagen EVT en een ander aan een longembolie na 14 dagen; 1 patiënt onderging een oesofagectomie omdat geen verbetering van het defect werd gezien. 3 patiënten overleden; naast bovengenoemde 2 patiënten overleed een derde 8 dagen na een succesvolle EVT, waarschijnlijk door een cardiale oorzaak.
Er deden zich 2 bijwerkingen voor: in 1 geval werd het defect vergroot door de scoop tijdens het verwisselen van de spons, daarnaast was er een bloeding tijdens het verwijderen van de spons. De mediane duur van de behandeling was 12 dagen (IQR 6-16) met 1 sponswissel (IQR 1-3).
Bron: