In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland een patiënt met chronische migraine behandeld met een subcutaan implantaat. De ingreep maakt deel uit van een klinische studie naar de effectiviteit van neuromodulatie bij migraine.
De behandeling bestaat uit 2 flinterdunne implantaten onder de huid, 1 op het voorhoofd en 1 op het achterhoofd. Deze geven milde elektrische pulsjes af aan zenuwen die betrokken zijn bij migraine. De patiënt bedient het implantaat met een draagbaar apparaatje, waarmee de frequentie en ernst van migraineaanvallen mogelijk kunnen worden verminderd.
Neuromodulatie wordt al langer toegepast bij neurologische aandoeningen zoals Parkinson, epilepsie en clusterhoofdpijn. Dit onderzoek richt zich op de vraag of deze technologie ook effectief is bij migrainepatiënten. Door gerichte elektrische stimulatie kunnen ontregelde zenuwsignalen worden gecorrigeerd, wat kan bijdragen aan het herstel van de balans in het zenuwstelsel.
De studie, die sinds 2017 in ontwikkeling is, wordt uitgevoerd in samenwerking met het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht/Nieuwegein) en onderzoekscentra in België en Australië. De implantaten zijn ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Salvia BioElectronics. Dit onderzoek kan leiden tot een nieuwe behandeloptie voor patiënten bij wie bestaande therapieën onvoldoende effect hebben.
Bron: