De European Research Council (ERC) subsidieert onderzoek van hoogleraar Ronald van Rij (Radboudumc). Hij gaat onderzoeken hoe muggen zich verdedigen tegen virussen, en bedenkt met die kennis nieuwe strategieën om virusoverdracht te blokkeren.
De mug Aedes aegypti kan virussen overdragen die voor mensen gevaarlijk zijn, zoals de veroorzakers van dengue en gele koorts. Naast de virusoverdracht van mug op mens, kunnen sommige virussen de eierstokken en eicellen van vrouwelijke muggen binnendringen.
Zo worden ze van moeder op nageslacht overgedragen en verspreiden ze zich in de muggenpopulatie. De virussen moeten daarvoor de afweerreactie van de mug overwinnen. Dit intrigerende conflict tussen virus en mug is tot nu toe nog niet bestudeerd.
Een belangrijk verdedigingsmechanisme van muggen tegen virussen bestaat uit kleine RNA-moleculen, genaamd PIWI-interacting RNAs (piRNAs). Van Rij en zijn team brengen deze verdediging in kaart, bijvoorbeeld door dit mechanisme in de mug uit te schakelen en te bestuderen wat er dan gebeurt.
De onderzoekers kijken ook of virussen de verdediging saboteren om efficiënter overgedragen te worden. Verder willen ze onderzoeken of het mogelijk is om de verdediging van de mug zo bij te sturen, dat virusoverdracht naar mensen voorkomen wordt.
Bron: