Dr. Jeroen de Baaij, fysioloog in het Radboudumc, ontvangt een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor zijn onderzoek naar stoornissen in de magnesiumhuishouding.
Een magnesiumtekort kan ontstaan door een (genetisch) defect in de nieren, waarbij teveel magnesium wordt uitgescheiden via de urine en klachten kunnen optreden zoals spierkrampen en epileptische aanvallen. De Baaij doet al jaren onderzoek naar de pathofysiologie van magnesiumstoornissen. In eerdere studies in Europees verband heeft hij verschillende genen ontdekt die magnesiumtekort kunnen veroorzaken.
Toch kunnen nog niet alle gevallen verklaard worden. Het nieuwe onderzoek dat de Baaij met de subsidie gaat uitvoeren richt zich daarom op de diagnostiek en behandeling van ernstige magnesiumtekorten. Hiervoor analyseren hij en zijn collega’s processen in verschillende, individuele niercellen die worden verkregen uit de urine van patiënten. Daarnaast zullen zij nierorganoïden gebruiken om uit te zoeken waarom magnesium niet goed wordt gereabsorbeerd uit de voorurine. Met fluorescentie volgen zij het magnesium in de nier zodat ze meer inzicht krijgen in hoe magnesium wordt opgenomen. Bovendien zullen de onderzoekers verschillende medicijnen testen op de organoïden en in diermodellen.
Uiteindelijk zal het onderzoek ook belangrijk zijn voor patiënten met andere aandoeningen waarbij een magnesiumtekort kan optreden, zoals diabetes type 2.
Bron: