“Erkenning als expertisecentrum is stok achter de deur om te blijven innoveren”

Delen via:

Sinds dit jaar is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) topklinisch expertisecentrum voor chronische darmontstekingen. Zelf geïnitieerd en farmaceutisch gefinancierd onderzoek op het gebied van nieuwe behandelingen en leefstijl vormde de basis voor deze erkenning, vertelt maag-darm-leverarts Maurice Lutgens. Van innovatie is hij niet vies. Integendeel: “We zullen ons continu inspannen om de zorg boven het reguliere uit te tillen.” 

“Wij zijn voor Midden-Brabant alles ineen: een regionaal ziekenhuis, topklinisch, én met een vleugje academie”, zegt Maurice Lutgens over zijn afdeling van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. “Wij hoeven patiënten met chronische darmontsteking bijna nooit te verwijzen. Alleen voor ruggenspraak of als de patiënt dat wil.” Dat is al van oudsher zo, legt hij uit. “Tilburg ligt tussen alle academische centra in. Voor patiënten is het altijd ver weg. Wij houden daarom mensen zelf in behandeling en verwijzen alleen in uitzonderlijke gevallen en als mensen uitbehandeld zijn. We zien dus het hele spectrum aan patiënten, met hele milde tot zeer ernstige ontsteking die op het punt van een darmoperatie staan.”

De afstand tot de academie was al eerder reden om een onderzoeksbureau op te zetten voor door de farmaceutische industrie gesponsord onderzoek. “Zo konden patiënten die waren uitbehandeld of een zeer ernstige casuïstiek hadden, toch bij ons blijven. Voor hen waren er geen vergoede middelen meer of ze mochten deze niet hebben vanwege contra-indicaties. We konden hen in onderzoeksverband nieuwe medicijnen volledig vergoed aanbieden. We hebben nu de keuze uit meerdere mogelijk verzekerde medicijnen, maar praten met patiënten al over meedoen aan onderzoek na falen op 2 middelen omdat de nieuwe generatie onderzoeksmedicijnen mogelijk minder bijwerkingen heeft. En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog terug naar reguliere medicijnen.” 

Onderzoek naar leefstijl

Het trialbureau is sinds een aantal jaar uitgebreid met een onderzoeksbureau voor onderzoek dat het ETZ zelf initieert en financiert. Op basis hiervan kreeg het ziekenhuis de erkenning als topklinisch expertisecentrum. Lutgens: “De onderzoeksthema’s zijn ingegeven door wat artsen van patiënten te horen kregen bij voorlichtingen. Patiënten vragen zich bijvoorbeeld af wat ze kunnen doen tegen vermoeidheid of vragen om advies voor het verbeteren van hun leefstijl. Het onderzoek tot nu toe was heel erg gefocust op medicijnen. Leefstijl bleef onderbelicht, terwijl het heel erg leeft bij patiënten. Nu er steeds meer medicijnen zijn waarvan de kans groot is dat er één aanslaat, is er meer tijd en ruimte om naar andere aspecten van de behandeling te kijken. Bovendien is er maatschappelijk meer aandacht voor leefstijl.”

Het eerste onderzoek naar vitaminesuppletie bij IBD-patiënten is inmiddels afgerond en gepubliceerd. IBD-patiënten die door behandeling met biologicals of immuunmodulatoren in remissie zijn, maar gevoelig zijn voor infecties, krijgen niet minder infecties door het gebruik van vitamine- en mineraalsuppletie. Een tweede dubbelblind placebogecontroleerd onderzoek naar het effect van probiotica op de vermoeidheid van patiënten met IBD is in de analysefase. Een derde onderzoek bekijkt of het wetenschappelijk gevalideerde ‘Crohn’s disease exclusion diet’ door patiënten van het ETZ ook vol te houden en effectief is. 

Daarnaast financiert het ETZ een deel van het onderzoek van een promovendus van de Universiteit Utrecht naar het risico op darmkanker bij patiënten met colitis ulcerosa waarvan een deel in het ETZ is uitgevoerd. Ook dit is een werkwijze waar Lutgens meer toekomst in ziet. “Wij hebben geen opleidingsplaatsen voor MDL-artsen. Op deze manier kan een anios zich wel bij ons in de kijker zetten.”

Innovatie

Lutgens ziet de erkenning als topklinisch expertisecentrum ook als ‘stok achter de deur om niet lui te worden.’ Blijvende innovatie is zelfs een voorwaarde voor een expertisecentrum. “Als je iets 10 jaar hetzelfde doet, is het niet nieuw meer. Je moet je werkwijze goed tegen het licht blijven houden. We zullen ons continu inspannen om de zorg boven het reguliere uit te tillen door het net anders, net beter en met meer aandacht te doen.”

Een recentelijk ingevoerde zorginnovatie is de digitalisering van de zorg voor patiënten met IBD in remissie. In het patiëntenportaal MijnETZ is de zorg op afstand voor deze groep patiënten volledig gedigitaliseerd. Zij krijgen op gezette tijden 1 of 2 keer per jaar via de app vragenlijsten om in te vullen over hun conditie en klachten. Bij een laboratorium in de regio moeten ze bloed en ontlasting laten onderzoeken. De antwoorden op de vragenlijsten en de laboratoriumuitslagen worden computergestuurd gescreend. Als alles goed is en de patiënt ook zelf aangeeft dat het goed gaat, dan krijgt de patiënt vanzelf een oproep voor een volgende controle. Wijkt op de vragenlijst maar 1 antwoord af of geeft de patiënt zelf aan dat hij of zij klachten heeft, dan volgt een afspraak in het ziekenhuis. “Wij geven iedereen digitale zorg, tenzij het echt niet kan”, verduidelijkt Lutgens, die om zich heen ziet dat digitale begeleiding vaak beperkt wordt tot de mensen die dit zelf willen.

De digitale zorg is min of meer uit nood, vanwege overvolle poli’s, geboren, zegt Lutgens. “Patiënten kregen pas na weken een afspraak.” Hij is erg blij met het resultaat. “Het project loopt goed. Wij hebben 3000 IBD-patiënten, waarvan 2000 zich in een stabiele ziektefase bevinden. We bieden nu 1000 patiënten digitale zorg. In het eerste kwartaal zijn er 800 telemonitoringen geweest. Als het bij de helft daarvan goed gaat, scheelt dat al 400 consulten. Voor de digitalisering hadden we 30 tot 40 belafspraken per dagdeel. Wanneer alle telefoontjes van 2 minuten met patiënten met wie het goed gaat, vervallen, dan blijft er meer tijd over voor patiënten waar iets mis mee is. Eerder liep het spreekuur dan uit.”

Lutgens verwacht de digitale zorg uit te kunnen breiden naar 2000 patiënten. Daarbij zal het ETZ eens per jaar een extra uitgebreide gevalideerde vragenlijst naar psychosociaal welbevinden versturen. “In een consult van 10 minuten is er geen tijd om onderhuidse klachten uit te vragen. Nu krijgen de patiënten tijd om de vragen rustig thuis in te vullen en komen we eventuele problemen op het spoor waar we in een consult meer aandacht aan besteden.” 

Dit interview is verschenen in MedNet Gastro-enterologie – Special IBD 2024. Ook deze artikelen zijn in de Special IBD verschenen: 

  • “Grote behoefte aan biomarkers die ziekteverloop van crohn voorspellen”
  • Mirikizumab en risankizumab vergeleken met ustekinumab bij ziekte van Crohn
  • “Grote behoefte aan biomarkers die ziekteverloop van crohn voorspellen”

Resultaten uitgebreide mesenterectomie en mesenteriumsparende resectie vergelijkbaar

nov 2024 | Chirurgie, Endoscopie

Lees meer over Resultaten uitgebreide mesenterectomie en mesenteriumsparende resectie vergelijkbaar

Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

nov 2024

Lees meer over Sociaaleconomische verschillen beïnvloeden overleving bij kanker

Vergoeding mirikizumab (Omvoh) voor de behandeling van colitis ulcerosa

nov 2024 | IBD

Lees meer over Vergoeding mirikizumab (Omvoh) voor de behandeling van colitis ulcerosa

Speeksel van reptiel brengt alvleeskliertumor in beeld

nov 2024 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Speeksel van reptiel brengt alvleeskliertumor in beeld

Upadacitinib ook effectief bij ziekte van Crohn na falen eerdere biological

nov 2024 | IBD

Lees meer over Upadacitinib ook effectief bij ziekte van Crohn na falen eerdere biological

Bevolkingsonderzoeken vonden in 2023 bij 27.000 mensen kanker of voorstadia daarvan

nov 2024 | Borstkanker, Gynaecologische oncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Bevolkingsonderzoeken vonden in 2023 bij 27.000 mensen kanker of voorstadia daarvan

Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

2 dec 2024 om 20:00 | Neuro-vasculair

Lees meer over Hersenbloedingen in nieuw perspectief:
het belang van TIME=BRAIN en het couperen van antistolling

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

11 jun 2024 om 20:00 | Acuut nierfalen, Chronische nierschade, Niertransplantatie

Lees meer over Niertoxiciteit na orgaantransplantatie – Belicht vanuit diverse disciplines

Nationaal Hepatitis Delta webinar

28 mei 2024 | Hepatitis, Hepatologie, Virale infecties

Lees meer over Nationaal Hepatitis Delta webinar

Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

6 feb 2024 om 20:00

Lees meer over Mastering Chronic Pancreatitis Pain: A Multidisciplinary Approach and Practical Solutions

Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

1 sep 2023 | IBD

Lees meer over Minder besproken symptomen bij colitis ulcerosa: hoe pakken we ze aan?

CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

6 jun 2023 | Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over CMV-infecties bij post-transplantatiepatiënten; een behandellandschap in ontwikkeling

Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

16 mei 2023 om 20:00 | Oesofagitis

Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor Eosinofiele Oesofagitis (EoE)

Antistolling en bloedingen

8 dec 2022 om 20:00

Lees meer over Antistolling en bloedingen

e-learning Acute pancreatitis

Pancreatitis

Lees meer over e-learning Acute pancreatitis

e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Chirurgie

Lees meer over e-learning: Verbeterde zorg voor slokdarm- en maagkanker

Exocriene pancreasinsufficiëntie

Pancreatitis

Lees meer over Exocriene pancreasinsufficiëntie

ECCO in ORANJE 2025

donderdag 20 feb 2025 van 18:00 tot 21:45 | IBD

Lees meer over ECCO in ORANJE 2025

Betere overleving na minimaal invasieve slokdarmresectie dan na oesofagectomie

okt 2020 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Betere overleving na minimaal invasieve slokdarmresectie dan na oesofagectomie

Nieuwe behandeloptie voor NAFLD bij hiv in onderzoek

okt 2020 | Hepatitis, HIV, Maag-darm-leveroncologie, Virale infecties

Lees meer over Nieuwe behandeloptie voor NAFLD bij hiv in onderzoek

Immuuntherapie verbetert overleving bij maag- en oesofaguscarcinoom

sep 2020 | Immuuntherapie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Immuuntherapie verbetert overleving bij maag- en oesofaguscarcinoom

Surufatinib verlengt progressievrije overleving bij neuro-endocriene pancreastumoren

sep 2020 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Surufatinib verlengt progressievrije overleving bij neuro-endocriene pancreastumoren

52-weken-studie: nieuwe JAK1-remmer filgotinib werkt duurzaam en is veilig

jun 2020 | Arthritis psoriatica, IBD, RA

Lees meer over 52-weken-studie: nieuwe JAK1-remmer filgotinib werkt duurzaam en is veilig

Korte kuur radiotherapie gevolgd door chemotherapie vóór TME bij gevorderde endeldarmkanker

jun 2020 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie, Radiotherapie

Lees meer over Korte kuur radiotherapie gevolgd door chemotherapie vóór TME bij gevorderde endeldarmkanker

Olaparib bij BRCA-gemuteerde prostaat- en pancreaskanker

jun 2020 | Maag-darm-leveroncologie, Uro-oncologie

Lees meer over Olaparib bij BRCA-gemuteerde prostaat- en pancreaskanker

Pembrolizumab verdubbelt tijd tot ziekteprogressie bij darmkanker met microsatellietinstabiliteit

jun 2020 | Immuuntherapie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Pembrolizumab verdubbelt tijd tot ziekteprogressie bij darmkanker met microsatellietinstabiliteit

Trivalent hepatitis B-vaccin geeft sneller bescherming dan monovalent vaccin

nov 2019 | Hepatitis, Hepatologie, Vaccinatie, Virale infecties

Lees meer over Trivalent hepatitis B-vaccin geeft sneller bescherming dan monovalent vaccin

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

nov 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Exocriene pancreasinsufficiëntie

Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

sep 2023 | IBD

Lees meer over Podcast - Optimalisatie van biologicals bij patiënten met inflammatoire darmziekten

Podcast Acute pancreatitis

apr 2023 | Pancreatitis

Lees meer over Podcast Acute pancreatitis

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

nov 2021

Lees meer over Podcast - Periampullaire tumoren: maak onderscheid

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

dec 2020 | IBD

Lees meer over Diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten (IBD)

MedNet Gastro-enterologie 2024-03

sep 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-03

MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie special IBD 2024

MedNet Gastro-enterologie 2024-02

jun 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-02

MedNet Gastro-enterologie 2024-01

mrt 2024

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2024-01

MedNet Gastro-enterologie 2023-04

dec 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-04

MedNet Gastro-enterologie 2023-03

sep 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-03

MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

sep 2023

Lees meer over MedNet Oncologie special Colectoraal carcinoom 2023

MedNet Gastro-enterologie 2023-02

jul 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-02

MedNet Gastro-enterologie 2023-01

mrt 2023

Lees meer over MedNet Gastro-enterologie 2023-01