Onderzoekers van de Universiteit Maastricht waken ervoor dat er een hype ontstaat rondom de werking van de zoetstof erythritol bij diabetes. “Erythritol is zeker geen Haarlemmerolie’ zegt hoogleraar Toxicologie Aalt Bast in een artikel in de bijlage Diabetes van MedNet.
Aalt Bast en zijn collega-onderzoeker chemicus Gertjan den Hartog kwamen onlang in het nieuws met ontdekkingen over de zoetstof erythritol. Het waren “toevalsbevindingen”: de suikeralcohol werkt als antioxidant bij proefdieren en bij diabetische ratten trad helemaal geen vaatschade op. In een vervolgstudie bleek dat erythritol de door een te hoge glucose concentratie ontregelde expressie van genen in endotheelcellen normaliseert.
Klinisch onderzoek
De onderzoekers zijn met collega’s van de Boston University klinisch onderzoek bij patiënten met diabetes type 2 gestart. De resultaten daarvan zijn vergelijkbaar met die van de rattenstudies, maar minder uitgesproken. Onderzoek naar een eventuele beschermende werking op de insulineproductie in de pancreas moet nog worden gepubliceerd. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat er inderdaad sprake is van bescherming van de insulineproductie tegen scahde door hoge glucoseconcentraties.
Het lijkt allemaal ideaal: een stof die zowel vaatschade voorkomt als de insulineproductie beschermt en bovendien een zoetstof is: kristalsuiker in de koffie vervangen door erythritol. Maar het onderzoek is nog lang niet af, willen de onderzoekers zeggen.
Erythritol is een eenvoudig suikeralcohol dat van nature voorkom in vruchten. De stof heeft 70 procent van de zoetkracht van kristalsuiker en bevat 5 procent van het caloriegehalte van kristalsuiker.