De Europese Raad heeft officieel een richtlijn aangenomen met bijgewerkte luchtkwaliteitsnormen voor de gehele Europese Unie. De herziene regels zijn gericht op het volledig terugdringen van verontreiniging tot 0 vóór 2050 en het voorkomen van vroegtijdige overlijdens door luchtverontreiniging.
Luchtverontreiniging is het grootste milieurisico voor de gezondheid in Europa. Verontreinigende stoffen kunnen ernstige schade toebrengen aan zowel de mens als het milieu. Jaarlijks overlijden in Europa ongeveer 300.000 mensen vroegtijdig als gevolg van luchtverontreiniging.
De gezondheid van EU-burgers staat in de richtlijn voorop: de nieuwe luchtkwaliteitsnormen voor verontreinigende stoffen zijn nauwkeuriger afgestemd op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en moeten uiterlijk in 2030 worden bereikt.
De verontreinigende stoffen omvatten onder meer fijnstof (PM10 en PM2,5), stikstofdioxide en zwaveldioxide, die bekend staan om het veroorzaken van ademhalingsproblemen. In bepaalde gevallen kunnen lidstaten een verzoek om uitstel indienen.
De richtlijn treedt 20 dagen na publicatie in werking. Vanaf dat moment hebben de lidstaten 2 jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. De Europese Commissie zal de luchtkwaliteitsnormen uiterlijk in 2030 herzien en daarna om de 5 jaar, op basis van wetenschappelijke gegevens.
Bron: