Europese studie met in huis geproduceerde CAR T-cellen

Delen via:

Het UMC Groningen en het Radboudumc doen mee aan de Europese CARTALLEU-studie naar CAR T-celtherapie bij uitbehandelde patiënten met B-cel acute lymfatische leukemie. De CAR T-cellen worden daarbij in huis geproduceerd, wat sneller en goedkoper is dan commerciële productie. Het UMCG heeft daarmee al vanaf eind 2020 ervaring, vertellen prof. dr. Edwin Bremer, onderzoeker Hematologie, en prof. dr. Tom van Meerten, internist-hematoloog.  

CAR T-celtherapie is vergoede zorg voor patiënten met B-cel acute lymfatische leukemie die niet meer reageren op chemotherapie. De vergoeding geldt echter voor patiënten tot en met 25 jaar. “Vanaf de leeftijd van 26 mogen we de therapie niet meer geven. Dat is natuurlijk frustrerend”, vertelt Van Meerten. “Daarom zijn we blij met deze Europese studie, want die is met patiënten van 25 jaar en ouder.” De studie wordt geleid door Spaanse onderzoekers en het KWF heeft eerder dit jaar 9,3 miljoen euro beschikbaar gesteld om de studie in Nederland uit te voeren. 

HOVON161-studie

Vanaf eind 2020 loopt in Nederland de HOVON161-studie bij diffuus grootcellig B-cellymfoom. Die studie vergelijkt het commerciële CAR T-celproduct YESCARTA met een in huis gemaakt CAR T-celproduct. Van Meerten: “We hebben inmiddels meer dan honderd patiënten geïncludeerd. De studie zal nog zo’n 2 jaar duren. We willen ermee bewijzen dat in huis geproduceerde cellen net zo goed zijn als commercieel beschikbare CAR T-cellen.”  

Het UMCG is momenteel het enige ziekenhuis dat zelf deze CAR T-cellen maakt. “Het Erasmus MC en het Radboudumc zullen dat ook gaan doen”, laat Bremer weten. De tot nu toe goedgekeurde producten zijn commercieel. In de HOVON161-studie wordt academisch geproduceerd. De verwachting is dat dat goedkoper kan dan bij een commercieel bedrijf. “Dan wordt het ook breder toepasbaar in de Nederlandse zorg”, zegt Bremer. “Een voordeel van zelf produceren voor de patiënt is de snelheid van het hele behandelproces. Bij commerciële producten duurt het 4 tot 6 weken voordat de cellen terug zijn bij de patiënt. Ons protocol duurt 7 dagen. Wij kunnen de patiënt dus veel sneller behandelen. Bovendien gebruiken wij een volledig vers product. Commerciële producten zijn ingevroren, wat de kwaliteit mogelijk niet ten goede komt.” 

Psychische belasting

Van Meerten vult daarbij aan: “Patiënten die niet meer reageren op chemotherapie hebben meestal veel ziekteactiviteit en hebben vaak een slechte conditie. Die mensen wil je het liefst zo snel mogelijk behandelen. Het grote voordeel van onze methode is dat we de bloedcellen afnemen en direct de productie starten. De patiënt begint al na 1 of 2 dagen met de voorbereidende lymfodepleterende chemotherapie en krijgt na 2 rustdagen de cellen al terug. Voor de patiënt is het een groot voordeel dat de ziekte meteen wordt behandeld. Als je lang moet wachten, kunnen de lymfklieren groter worden en kan de patiënt zich zieker gaan voelen. Dat is een flinke psychische belasting. Snelle behandeling is dus een belangrijk voordeel van academische productie. Het betekent een verdere verbetering van CAR T-celtherapie. Er zijn nog geen uitslagen van de HOVON161-studie, dus we weten nog niet hoe de effectiviteit is van onze methode. Maar we laten al wel zien dat we goed in staat zijn om snel een veilig product te maken. Er zijn nog geen complicaties opgetreden.” 

Internationale validatie

De CARTALLEU-studie loopt in enkele Europese landen (België, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje en Nederland) en bouwt voort op ervaringen in het academisch ziekenhuis in Barcelona. Daar werkt de CAR T-celtherapie goed, maar voor goedkeuring door de EMA is validatie nodig in meerdere landen. De uitdaging daarbij is dat het in huis gemaakte CAR T-celproduct in de deelnemende ziekenhuizen identiek moet zijn, vertelt Bremer. “We zijn nu bezig om dat voor te bereiden. De manier van produceren is identiek en gebeurt in een bioreactor. Het gaat daarna met name om de kwaliteitscontrole. Die testen moeten eveneens identiek zijn, met onder andere dezelfde criteria en specificaties. Dat betekent dat de centra daarvoor dezelfde apparatuur moeten hebben en dat we processen moeten harmoniseren. We overleggen daarover regelmatig met elkaar.” 

De studie is een enkelarms fase II-studie, met als eindpunten de algehele responsratio en de progressievrije overleving. De dosering is iets verhoogd ten opzichte van de aanvankelijke dosering die werd gebruikt in het ziekenhuis in Barcelona. Dat kan zorgen voor meer effectiviteit. Van Meerten vindt de financiering van de studie bijzonder: “De deelnemende landen hebben allemaal een organisatie zoals het KWF in Nederland. Die organisaties hebben geld beschikbaar gesteld voor de studie, dat vervolgens in het consortium bij elkaar is gelegd voor de studie. We zijn er trots op dat we zo de handen ineen hebben kunnen slaan. KWF is wel de grootste sponsor. Daarom wordt de studie uitgevoerd onder coördinatie van de HOVON.” 

Pionieren

Momenteel wordt gewerkt aan identieke productie en controle van het CAR T-celproduct in de deelnemende centra en ook de verantwoordelijkheid van die productie. Dat is pionieren, besluit Van Meerten. “Het is voor het eerst dat dit gebeurt met verschillende klinieken in verschillende landen. Dat is interessant en het is ook een opdracht vanuit de EMA om dit verder te ontwikkelen. Er zit dus meer achter dan alleen het behandelen van patiënten.”  

Ontwikkelingen

Ook voor het diffuus grootcellig B-cellymfoom is in de derde lijn CAR T-celtherapie beschikbaar, in 2 verschillende producten: KYMRIAH en YESCARTA. Van Meerten: “Er komt een derde product aan, maar dat zit nog in de sluis. Daarnaast, eveneens nog in de sluis, komt YESCARTA in de tweede lijn beschikbaar voor patiënten met primair refractaire ziekte binnen een jaar na de eerste lijn. We hopen dat het middel begin 2025 beschikbaar komt, zodat deze patiënten niet meer intensieve chemotherapie met stamceltransplantatie hoeven te ondergaan.” 

Bovendien zijn er ontwikkelingen op het gebied van multipel myeloom. Er zijn 2 producten die door het Zorginstituut worden beoordeeld voor mensen met eerder behandeld multipel myeloom. Ook die producten zitten nog in de sluis en zijn dus nog niet beschikbaar in Nederland. “Al deze nieuwe producten zijn al wel goedgekeurd door de EMA en beschikbaar in Europa, maar niet in Nederland”, aldus Van Meerten. “De producten voldoen dus aan de standaarden van wetenschap en praktijk, maar het al dan niet beschikbaar zijn hangt ook af van de kosten. Daarom willen we die met onze academische producties verlagen.” 

Dit interview is verschenen in MedNet Hematologie – Special CAR T 2024. Ook deze artikelen zijn in de Special CAR T verschenen: 

Voedingsstatus bij patiënten met AML tijdens intensieve chemotherapie

nov 2024 | Leukemie, MDS

Lees meer over Voedingsstatus bij patiënten met AML tijdens intensieve chemotherapie

Europese studie met in huis geproduceerde CAR T-cellen

nov 2024

Lees meer over Europese studie met in huis geproduceerde CAR T-cellen

Fase I-studie wijst op doorbraak in behandeling grootcellig B-cellymfoom

nov 2024

Lees meer over Fase I-studie wijst op doorbraak in behandeling grootcellig B-cellymfoom

Prestigieuze Early-Career award voor onderzoek naar transfusies bij te vroeg geboren baby's

nov 2024

Lees meer over Prestigieuze Early-Career award voor onderzoek naar transfusies bij te vroeg geboren baby's

Efanesoctocog alfa als profylaxe bij kinderen met ernstige hemofilie A

nov 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Efanesoctocog alfa als profylaxe bij kinderen met ernstige hemofilie A

BrECADD gaat BEACOPP vervangen bij klassiek hodgkinlymfoom

nov 2024 | Lymfoom

Lees meer over BrECADD gaat BEACOPP vervangen bij klassiek hodgkinlymfoom

Hematologie in beeld

3 nov 2020

Lees meer over Hematologie in beeld

VTE & Kanker: tijd voor een nieuwe aanpak?

20 nov 2018 om 20:30

Lees meer over VTE & Kanker: tijd voor een nieuwe aanpak?

E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Lymfoom

Lees meer over E-learning flow cytometry immunophenotyping in cutaneous T-cell lymphoma

Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

zondag 8 dec 2024 t/m woensdag 11 dec 2024 | Benigne hematologie, Leukemie, Lymfoom, MDS, MM, MPN, Stamceltransplantatie

Lees meer over Hematoloog op Schiermonnikoog - ASH in Nederland

EAHAD in ORANJE 2025

donderdag 6 feb 2025 van 18:00 tot 21:45

Lees meer over EAHAD in ORANJE 2025

Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Omgaan met remmers vraagt structurele aanpak

Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksuele gezondheid bespreken blijkt lastig in de praktijk

Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Hemofiliebehandeling nog steeds in de lift

Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Nog veel unmet needs op het gebied van hemofilie

Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Gewrichtsschade voorkomen bij mensen met hemofilie cruciaal

Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Vrouwen en bloedingsziekten behoeven bijzondere aandacht

Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Mentale gezondheid bij hemofilie moet niet onderschat worden

Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Seksualiteit onmisbaar onderdeel van de zorg rond hemofilie

Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

okt 2024 | Benigne hematologie

Lees meer over Fysiotherapie en beweging belangrijk voor alle hemofiliepatiënten

Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

jun 2024 | Niertransplantatie, Stamceltransplantatie, Virale infecties

Lees meer over Multidisciplinaire podcastserie: CMV-infectie;
Diagnostiek en management na transplantatie

De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

okt 2020

Lees meer over De behandeling van AML, bekeken vanuit de verpleegkundig specialist

AML-Podcastserie

jul 2020

Lees meer over AML-Podcastserie

Stamceltransplantatie bij AML

apr 2020 | Transplantatie

Lees meer over Stamceltransplantatie bij AML

AML-behandeling in de perifere setting

apr 2020

Lees meer over AML-behandeling in de perifere setting

Diagnose en testen bij FLT3+ AML

jan 2020 | Leukemie

Lees meer over Diagnose en testen bij FLT3+ AML

MedNet Hematologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-05

MedNet Hematologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-04

MedNet Hematologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-03

MedNet Hematologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-02

MedNet Hematologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Hematologie 2024-01

MedNet Hematologie 2023-06

dec 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-06

MedNet Hematologie 2023-05

okt 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-05

MedNet Hematologie 2023-04

aug 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-04

MedNet Hematologie 2023-03

jun 2023

Lees meer over MedNet Hematologie 2023-03