Euthanasie bij dementie legt een ethisch en emotioneel zware last op de schouders van huisartsen. Met name bij de beoordeling van de wilsbekwaamheid, de vooraf opgestelde wilsverklaringen, en druk van naasten en familie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van huisarts Jaap Schuurmans.
Hoewel euthanasie in Nederland inmiddels bij wet mogelijk is voor mensen met gevorderde dementie, steunt slechts een minderheid van de huisartsen dit. Veel huisartsen gaven in het onderzoek van Schuurmans aan dat ze behoefte hebben aan meer professionele ondersteuning en verbetering van praktische en kennisvaardigheden rondom dit thema.
Uit het onderzoek blijkt dat onder huisartsen grote variatie bestaat in de attitude ten aanzien van de uitvoering van euthanasie bij mensen met vergevorderde dementie. Veel huisartsen blijken persoonlijke grenzen te stellen aan de uitvoering die niet overeenkomen met de ruim gestelde juridische en professionele kaders.
Na zijn studie deed Schuurmans werkervaring op in diverse Nederlandse ziekenhuizen. Zijn huisartsenopleiding volgde hij in Plymouth (Groot-Brittannië); hij is ruim 28 jaar praktiserend praktijkhoudend huisarts te Groesbeek.
Sinds 5 jaar is Schuurmans bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging. Ook is hij als palliatief arts verbonden aan het regionaal consultatieteam. Schuurmans promoveerde 11 september jl. aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Bron: