De FINGER-NL-studie is gestart. In de twee jaar durende interventie wordt onderzocht wat het effect van een combinatie van leefstijlaanpassingen op de cognitieve functie van ouderen is.
Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er factoren zijn die samenhangen met een hoger risico op cognitieve achteruitgang. Sommige van deze risicofactoren kan men zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl. Uit een eerdere studie uitgevoerd in Finland, genaamd FINGER, bleek dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert. Recent onderzoek laat zien dat ook andere factoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op de cognitie. In de FINGER-NL-studie worden al deze leefstijlfactoren gebundeld tot een tweejarige gepersonaliseerde multidomein leefstijlinterventie.
Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60 tot 79 jaar oud. Met de resultaten van het onderzoek kan hopelijk in de toekomst een gerichter leefstijladvies worden gegeven, met als doel cognitieve achteruitgang bij ouderen te voorkomen.
Bron: Radboudumc