Op Wereld Alzheimer Dag is, onder leiding van het UMC Groningen, in 14 ziekenhuizen onderzoek gedaan om de ziekenhuiszorg voor mensen met cognitieve stoornissen, zoals geheugenproblemen, te verbeteren. En misschien wel belangrijker, of deze stoornissen worden herkend door artsen en verpleegkundigen.
Uit onderzoek van Alzheimer Nederland uit 2019 bleek dat ziekenhuizen onvoldoende zijn ingesteld op mensen met dementie en cognitieve stoornissen. De uitkomsten waren voor hoofdonderzoeker Barbara van Munster, hoogleraar Interne Geneeskunde en voorzitter van het Alzheimer Centrum Groningen, aanleiding om het initiatief voor dit onderzoek te nemen.
In de deelnemende ziekenhuizen werden patiënten van 65 jaar en ouder die opgenomen zijn in het betreffende ziekenhuis benaderd. Door middel van een korte test krijgen de onderzoekers een indruk van de cognitieve functies, zoals waarneming, aandacht, concentratie en geheugen van de patiënt. Daarnaast stellen zij de artsen en verpleegkundigen de vraag of zij denken dat er cognitieve problemen aanwezig zijn bij hun patiënt(en).
Dit flashmob-onderzoek is geïnitieerd door het Alzheimer Centrum Groningen en onderdeel van het landelijke ABOARD-project (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease). ABOARD is een samenwerking van meer dan 30 partners die werken aan een toekomst met gepersonaliseerde diagnostiek, predictie en preventie van Alzheimer.
Bron: