Een 53-jarige gezonde man werd naar ons UMCG Barrett Expert Centrum verwezen in verband met hooggradige dysplasie (HGD) in random biopten uit zijn barrettslokdarm. Tijdens scopie werden er geen zichtbare afwijkingen gezien door de MDL-arts uit het verwijzend ziekenhuis. Tijdens inspectie met ‘high definition white light endoscopie’ (HD-WLE) zagen wij in het C5M8 barrett-traject geen tekenen van oesofagitis of duidelijke focale laesies. Vervolgens werd (in kader van klinische studie) met behulp van een spraykatheter het fluorescent gelabelde medicijn bevacizumab-800CW op de mucosale zijde van de slokdarm gesprayd. Na een incubatietijd van 5 minuten werd de slokdarm middels fluorescentie-endoscopie geïnspecteerd met behulp van een dunne flexibele fiber die door het werkkanaal van de gastroscoop past (figuur 1 en 2). Tijdens de inspectie werd op 34 cm een duidelijk afgrensbare fluorescente spot gezien (figuur 2). Vervolgens werd het fluorescentiesignaal gekwantificeerd met behulp van een ‘multi-diameter single fiber reflectance spectroscope’ welke eveneens door het werkkanaal van de gastroscoop past. Deze spectroscoop stelt ons in staat om het fluorescentiesignaal te kwantificeren, doordat dit apparaat corrigeert voor optische eigenschappen van licht zoals reflectie, absorptie en verstrooiing. Het fluorescentiesignaal van het fluorescente gebied bleek 4 keer hoger te zijn dan het fluorescentiesignaal van het omliggende barrettweefsel. Na deze meting werden biopten genomen van het gehele barrett-traject, inclusief het hoog fluorescente gebied. De histopathologie van het fluorescente gebied toonde HGD waarbij adenocarcinoom niet kon worden uitgesloten. Enkele weken later werd deze onzichtbare afwijking middels een endoscopische mucosale resectie verwijderd, waarbij de diagnose HGD werd bevestigd.
Drs. Ruben Gabriëls, arts-onderzoeker, Maag-, darm- en leverziekten, UMCG, Optical Molecular Imaging Groningen (OMIG)
Prof. dr. Wouter Nagengast, Maag-, darm- en leverziekten, UMCG, hoofdonderzoeker Optical Molecular Imaging, Groningen (OMIG), www.OMIG.nl
Figuur 1. De fiber van de fluorescentiecamera; deze past door het werkkanaal van de gastroscoop.
Figuur 2. Fluorescentieprocedure in het UMCG.
Figuur 3. Van links naar rechts: het HD-WLE-beeld van het barrett-traject waarbij middels HD-WLE geen afwijking zichtbaar was; de overlay van het wit licht beeld met het fluorescentiesignaal; en tot slot het fluorescentiesignaal.
Commentaar Jacques Bergman, hoogleraar gastro-intestinale endoscopie en hoofd endoscopie AMC Amsterdam
Gerichte detectie van vroege neoplasie met fluorescentie-endoscopie, gebruikmakend van zich bij voorkeur aan dysplasie bindende antilichamen (in dit geval een monoklonale antistof gericht tegen vascular endothelial growth factor (VEGF)): de ‘Holy Grail’ in Barrett-imaging!
Er zijn nog wel wat beren op het pad, want niet alle barrettneoplasie brengt VEGF verhoogd tot expressie (het merendeel echter wel) en goedkoper gaat het er zeker niet op worden.
Daarnaast zijn onze huidige endoscopiesystemen ook al heel erg goed, dus hoe zich dit uiteindelijk verhoudt ten opzichte van 4K-HDTV met optische chromoscopie en computer assisted detectie valt nog te bezien.
Dit laat niet onverlet dat dit wel een prachtig staaltje van innovatief endoscopisch onderzoek is met internationale allure!
- Succesvolle ESD-procedure na stapsgewijze endoscopische dilatatie
- Dyspneu door achalasie
- Een naar de slokdarm gemigreerde siliconen Angelchik-prothese
- Endoscopisch creëren van een choledochoduodenostomie
- Robot-geassisteerde sentinel node-procedure na ESD voor hoog-risico early gastric cancer
- Endoscopic Ultrasound (EUS) geleide coiling voor een ernstige rectale varicesbloeding in combinatie met Histoacryl
- Intra-operatieve pancreatoscopie voor intraductaal papillair mucineus neoplasma (IPMN)
- Perorale endoscopische myotomie bij een patiënt met achalasie en een groot epifrenisch divertikel