Bij PDS-patiënten in de huisartsenpraktijk resulteerde een FODMAP-verlagend dieet in een grotere verbetering van de symptomen dan een spasmolytisch middel. De onderzoekers van de DOMINO-studie vinden dat dit dieet beschouwd zou moeten worden als de eerstelijnsbehandeling voor deze populatie.
In Europa wordt het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) vaak behandeld met musculotrope spasmolytica, zoals otiloniumbromide. In de tertiaire zorg zorgt een FODMAP-dieet voor een aanzienlijke verbetering. Dit dieet was in de eerste lijn nog niet onderzocht.
In de DOMINO-studie uit België werd het effect van een smartphone FODMAP-app vergeleken met otiloniumbromide op de symptomen van 459 PDS-patiënten in de huisartsenpraktijk. De deelnemende patiënten hadden een gemiddelde leeftijd van 41 jaar, 76% was vrouw en 70% voldeed aan de Rome IV-criteria (Rome+).
Het responspercentage (verbetering ≥ 50 punten) na 8 weken was significant hoger met het dieet dan met otiloniumbromide (71 vs. 61%; p = 0,03) en meer uitgesproken bij degenen met Rome+ (77 vs. 62%; p = 0,004).
Van de patiënten die waren toegewezen aan het dieet, was 94% therapietrouw, in vergelijking met 73% in de otiloniumbromide-groep (p < 0,001). Het significant hogere responspercentage met het dieet werd al na 4 weken waargenomen (62 vs. 51%; p = 0,02) en hield aan tijdens de follow-up (24 weken).
Bron:
Carbone F, Van den Houte K, Besard L, et al. Diet or medication in primary care patients with IBS: the DOMINO study – a randomised trial supported by the Belgian Health Care Knowledge Centre (KCE Trials Programme) and the Rome Foundation Research Institute. Gut. 2022 Apr 28. Online ahead of print.