Een matig laag FODMAP-dieet heeft gunstige effecten bij patiënten met blijvende symptomen van coeliakie die in remissie zijn na een glutenvrij dieet. Dat blijkt uit een Noorse gerandomiseerde studie. Een FODMAP-dieet kan ziektespecifieke gezondheid verbeteren.
Een glutenvrij dieet leidt bij coeliakie meestal tot mucosale remissie, maar er blijven vaak symptomen. Een FODMAP-dieet is een gangbare behandeling voor het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). In de studie is de effectiviteit van een matig laag FODMAP-dieet onderzocht op blijvende symptomen bij behandelde coeliakiepatiënten. De gerandomiseerde studie (2018/2019) was met 70 volwassenen met bewezen coeliakie. Inclusiecriteria waren blijvende gastro-intestinale symptomen (GSRS-IBS score 30 of hoger), minimaal 12 maanden op glutenvrij dieet en serologische en mucosale remissie. De deelnemers werden gerandomiseerd voor een laag FODMAP-glutenvrij dieet (interventie) of een gebruikelijk glutenvrij dieet (controle). De GSRS-IBS score werd bepaald op baseline en na 4 weken.
Er zijn 34 deelnemers geïncludeerd in de interventiegroep en 36 in de controlegroep. De tijdsontwikkeling voor GSRS-IBS-totaalscores verschilde significant tussen de groepen. Dat werd duidelijk na 1 week en hield aan tot week 4. Het FODMAP-dieet leidde tot significant lagere scores voor pijn, opgeblazen gevoel, diarree en verzadigd gevoel, maar niet voor verstopping. De inname van FODMAP tijdens de interventie was matig laag (8,1 g/dag). De Coeliakie Symptoom Index was op week 4 significant lager in de interventiegroep (gemiddeld verschil -5,8).
De conclusie uit de studie is dat een matig laag FODMAP-dieet gastro-intestinale symptomen van coeliakie significant vermindert en ziektespecifieke gezondheid verbetert. Zo’n dieet kan overwogen worden bij de behandeling van blijvende symptomen van coeliakie.
Bron: