Bijna veertig procent van de mensen die vanwege een positieve occult-bloedtest bij het eerste bevolkingsonderzoek darmkanker waren verwezen voor vervolgonderzoek, haakt af bij de volgende screeningsronde. Dat blijkt uit onderzoek van Cancer Research UK dat is gepubliceerd in het British Journal of Cancer.
Dat aantal staat in duidelijk contrast met de mensen die bij een voorgaande screening een normale testuitslag hadden. Van hen nam 13 procent niet meer deel aan een volgende ronde.
Het onderzoeksteam onder leiding van Siu Hing Lo van het Health Behaviour research centre van het University College London, bestudeerde voor de publicatie in Britisch Journal of Cancer bij ruim 62 duizend mensen die bij de eerste screeningsuitnodiging tussen 60 en 64 jaar oud waren hoe ze reageerden op de uitnodiging voor de tweede en derde screeningsronde, twee en vier jaar later. Van deze groep deed 86,8 procent weer mee aan de tweede screeningsronde. Maar onder de mensen met een abnormale FOBT-testuitslag in de vorige ronde deed slechts 61,4 procent opnieuw mee.
Nederland
In Nederland is de het bevolkingsonderzoek darmkanker precies een jaar geleden van start gegaan. De resultaten van het eerste half jaar waren boven verwachting. 68 procent van de uitgenodigde mensen nam deel aan het bevolkingsonderzoek. Bij 12 procent van hen was de occult-bloedtest aanleiding tot vervolgonderzoek. Bij 7 procent van deze groep was er sprake van darmkanker en 34 procent had een gevorderde poliep, welke beide aanleiding waren voor behandeling. 23 procent had een niet gevorderd adenoom en 5 procent een serrated adenoom. Een deel van deze mensen werd een coloscopie surveillance geadviseerd. Deze halfjaarresultaten zijn eerder gepubliceerd op mednet.nl.
Vals-positief
Bij 32 procent van de positieve bloedtesten werd bij de coloscopie geen afwijkingen gevonden, de screening was vals-positief. Dat aantal is vier procent van de totale groep die aan het bevolkingsonderzoek deelnam. Van deze vier procent zou op de eerste screening zou op grond van het Britse onderzoek 40 procent niet meer deelnemen aan een volgende screening.