Een galblaasverwijdering is niet altijd nodig bij mensen met galstenen en buikpijn. Een terughoudender behandelbeleid kan het aantal operaties verminderen. Dat blijkt uit een follow-up van de SECURE-studie, die werd gepubliceerd in JAMA Surgery.
Ruim 1000 deelnemers uit 24 Nederlandse ziekenhuizen, met buikpijn als gevolg van galstenen, werden tussen 2014 en 2017 verdeeld in 2 groepen. Bij de ene groep werd de galblaas verwijderd volgens de standaardbehandeling. Voor de andere groep was het beleid terughoudender en kon de galblaas iets vaker blijven zitten. In beide groepen had ruim een derde na een jaar nog buikklachten.
5 jaar later was het aantal patiënten met pijnklachten gelijk, ondanks het verschil in aantal operaties tussen de groepen. “Het lijkt erop dat een terughoudend beleid mogelijk is, maar dan wel voor de juiste patiënten”, zegt eerste auteur Daan Comes in een persbericht van het Radboudumc.
In 2021 ontwikkelde het Radboudumc een beslisregel die kan helpen bepalen wie die patiënten zijn. Het is belangrijk om kenmerken van maagklachten en prikkelbaredarmsyndroom in kaart te krijgen, want daarbij helpt een operatie niet, aldus hoofdonderzoeker Philip de Reuver. Hij start een vervolgstudie naar het effect van een leefstijlinterventie bij patiënten waarbij de beslisregel aangeeft dat een operatie beperkte resultaten oplevert.
Bron: