Onlangs heeft demissionair minister Ernst Kuipers (VWS) het onderzoeksrapport ‘Kwalitatieve verdieping analyse hiaten geneesmiddelenontwikkeling’ onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht, waaraan ook ReumaNederland heeft meegewerkt. Hiaten zijn er namelijk volop, onder meer voor mensen met artrose.
Een van de belangrijkste factoren die een rol spelen bij geneesmiddelenontwikkeling is financieel rendement. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is ook deels afhankelijk van de bereidheid van overheden en verzekeraars ervoor te betalen. Helaas is dit niet altijd in lijn met de maatschappelijke behoefte, zo wordt geconcludeerd in het rapport.
De behoefte aan nieuwe behandelmogelijkheden voor artrose is groot. De ziektelast is immens en de populatie is groot en groeiend. Artrose heeft daarbij veel (indirecte) effecten op andere gezondheidsaspecten. Op dit moment bestaan er alleen geneesmiddelen die symptomen bestrijden.
In het verleden is veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van een generieke behandeling tegen artrose. Inmiddels is bekend dat artrose niet 1 gezicht heeft, maar veel verschijningsvormen kent. Al deze vormen vragen om een eigen behandeling. Om dat mogelijk te maken is goede diagnostiek nodig zoals geavanceerde beeldvorming of het gebruik van biomarkers. Het rapport bepleit dat er meer sturing moet komen op het gebied van onderzoek hiernaar.
Bron: